• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Geen alcohol buiten de maaltijden !

Geen alcohol buiten de maaltijden !Afgezien van de risico's van dronkenschap en levertoxiciteit verhoogt alcoholconsumptie op een nuchtere maag het risico op kanker van de bovenste luchtwegen en het bovenste deel van spijsverteringskanaal. Alcoholconsumptie is dus veel schadelijker buiten de maaltijden dan tijdens de maaltijden.

Tijdens deze studie, uitgevoerd in Italië en Zwitserland, werden patiënten met mond-, keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker gevraagd naar hun eetgewoonten in het algemeen en hun alcoholconsumptie in het bijzonder. Zo hebben de auteurs een relatie tussen het risico op kanker en het tijdstip van alcoholconsumptie vastgesteld.Bij een gelijke alcoholconsumptie lopen personen die op een lege of nuchtere maag drinken, buiten de maaltijden, meer risico op de ontwikkeling van mond-, keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker dan personen die enkel tijdens de maaltijden drinken. Eén van de hypothesen die naar voren worden geschoven, stelt dat het voedsel zorgt voor een snellere eliminatie van de alcohol, waardoor de alcohol minder lang in contact is met de slijmvliezen.

Eten of niet drinken : aan u de keuze !

Dit is nog geen reden om zich vol te proppen met borrelhapjes (deze hebben in ieder geval niet hetzelfde effect als een echte maaltijd), maar toont wel aan dat men beter niet drinkt op een lege of nuchtere maag. Deze studie herinnert ons eraan dat overmatige alcoholconsumptie, vooral in combinatie met roken, een risicofactor is voor meerdere soorten kankers.En tot slot wijzen we er ook op dat de effecten van alcohol op de psyche en het gedrag enerzijds en op de lever anderzijds, meer uitgesproken zijn als men drinkt op een lege of nuchtere maag.

Kortom, als u alcohol wenst te drinken, doe dat dan tijdens de maaltijden en vooral met mate !
Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 04/02/2003

Bronnen: Dal Maso L. et al., Alcohol drinking outside meals and cancers of the upper aerodigestive tract, International Journal of Cancer, 104 : 435-7, 2002

Vindt u het artikel interessant?