Geef nooit sojamelk aan baby’s!

Artikel gepubliceerd door op 22/03/2013

Bronnen: Agence nationale de Sécurité sanitaire de l’Alimentation, de l’Environnement et du Travail (ANSES), 14 mars 2013.


Geef nooit sojamelk aan baby’s!

In een waarschuwende mededeling raadt Volksgezondheid jonge ouders aan om hun kleine kinderen enkel te voeden met moedermelk of een vervanger voor moedermelk. Sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, enzovoort worden strikt afgeraden.

Soja-, rijst- en amandeldrank zijn niet geschikt voor pasgeboren baby’s

Het aanbod aan plantaardige dranken die ten onrechte "melk" worden genoemd, is sterk gestegen. Sommige ouders gebruiken ze ook voor hun baby. Ze kiezen daar zelf voor omdat hun kindje allergisch is voor koemelk of lijdt aan lactose-intolerantie.

Na meldingen van meerdere zware gevallen bij heel jonge kinderen die gedeeltelijk of volledig met deze dranken zijn gevoed, is een Frans bureau een onderzoek gestart naar de risico’s van deze dranken.

De conclusies zijn duidelijk: met deze op melk lijkende plantaardige dranken, maar ook met melk die niet afkomstig is van runderen worden de behoeften van borelingen niet volledig gedekt.

 

Nooit sojamelk voor één jaar

Bij kinderen jonger dan een jaar mogen deze dranken helemaal niet worden gebruikt, ook niet gedeeltelijk.

Moedermelk geldt als model voor de voeding en de behoeften van pasgeboren baby’s. Naast borstvoeding kunnen alleen zuigelingenmelk en opvolgmelk (melk eerste leeftijd en melk tweede leeftijd) de voedselbehoeften van kinderen onder één jaar dekken.

Sommige baby’s die geen koemelk verdragen, hebben natuurlijk geen keus en moeten wel plantaardige melk krijgen. Voor deze zeldzame gevallen bestaan er speciaal ontwikkelde producten. Vraag hiervoor advies aan uw kinderarts.

Artikel gepubliceerd door op 22/03/2013

Bronnen: Agence nationale de Sécurité sanitaire de l’Alimentation, de l’Environnement et du Travail (ANSES), 14 mars 2013.

Vindt u het artikel interessant?