Geef nooit sojamelk aan baby’s!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/03/2013 - 10h32
-A +A

In een waarschuwende mededeling raadt Volksgezondheid jonge ouders aan om hun kleine kinderen enkel te voeden met moedermelk of een vervanger voor moedermelk. Sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, enzovoort worden strikt afgeraden.

PUB

Soja-, rijst- en amandeldrank zijn niet geschikt voor pasgeboren baby’s

Het aanbod aan plantaardige dranken die ten onrechte "melk" worden genoemd, is sterk gestegen. Sommige ouders gebruiken ze ook voor hun baby. Ze kiezen daar zelf voor omdat hun kindje allergisch is voor koemelk of lijdt aan lactose-intolerantie.

Na meldingen van meerdere zware gevallen bij heel jonge kinderen die gedeeltelijk of volledig met deze dranken zijn gevoed, is een Frans bureau een onderzoek gestart naar de risico’s van deze dranken.

De conclusies zijn duidelijk: met deze op melk lijkende plantaardige dranken, maar ook met melk die niet afkomstig is van runderen worden de behoeften van borelingen niet volledig gedekt.

 

Nooit sojamelk voor één jaar

Bij kinderen jonger dan een jaar mogen deze dranken helemaal niet worden gebruikt, ook niet gedeeltelijk.

Moedermelk geldt als model voor de voeding en de behoeften van pasgeboren baby’s. Naast borstvoeding kunnen alleen zuigelingenmelk en opvolgmelk (melk eerste leeftijd en melk tweede leeftijd) de voedselbehoeften van kinderen onder één jaar dekken.

Sommige baby’s die geen koemelk verdragen, hebben natuurlijk geen keus en moeten wel plantaardige melk krijgen. Voor deze zeldzame gevallen bestaan er speciaal ontwikkelde producten. Vraag hiervoor advies aan uw kinderarts.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/03/2013 - 10h31 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/03/2013 - 10h32

Agence nationale de Sécurité sanitaire de l’Alimentation, de l’Environnement et du Travail (ANSES), 14 mars 2013.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Geronimo01

Beste Isabelle, dank voor het schrijven van je artikel. Ik mis echter veel uitleg en onderbouwingen. Waarop is het onderzoek gebaseerd, hoe groot was de te onderzoeken doelgroep, zijn deze oplossingen niet geschikt of zijn ze niet voldoende / afdoende als vervanger. Dit zijn twee wezenlijke verschillen. Zou je dit nader kunnne onderzoeken, verklaren?!

PUB
Lees ook
Moeten we soja eten? Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Tenzij u vegetariër of een liefhebber van de Aziatische keuken bent, zult u misschien niet zo vaak soja eten. Deze peulvrucht is in heel wat producten terug te vinden en heeft de reputatie goed te zijn voor de gezondheid, al geldt dat niet voor ieder...

Soja: de rijzende ster aan het voedingsfirmament Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Soja en sojaderivaten zijn zo stilaan hun plaatsje onder de zon aan het veroveren in onze voeding. Al wie zijn cholesterol onder controle wil houden of een alternatief zoekt voor koemelk, kan hier alleen maar wel bij varen...

Meer artikels