• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Gebruik geen woorden meer die je tekort doen

Gebruik geen woorden meer die je tekort doenIs het je al eens opgevallen hoeveel mensen regelmatig uitspraken doen zoals: 'Ik ben niets waard, ik kom altijd te laat'. Of nog: 'Stommerik die ik ben, ik kan nooit eens iets terugzeggen.' Deze mensen ondermijnen zichzelf. Misschien overkomt het je ook af en toe...

Dodelijke woorden

Je doet die uitspraken zonder dat je er erg in hebt en ook al lijken ze op het eerste gezicht banaal, in werkelijkheid schuilt er een groot gevaar in. Als je voortdurend dingen zegt of denkt zoals: 'Ik kan niets', 'Ik ben geen cent waard', 'Ik ben een sul'..., gaan die woorden in je doorwerken zonder dat je je daarvan bewust bent. Erger nog, op de duur ga je ze ook geloven. Die aldoor herhaalde uitspraken zijn als een gif dat druppelsgewijs in je geest binnensijpelt en bepalen je manier van denken.

Na verloop van tijd zie je in jezelf diegene die je denkt te zijn. Als andere mensen kritiek op je uiten, let er dus op om dat niet ook zelf te doen. Vooreerst omdat het op zich schadelijk is, en ten tweede omdat je je verlaagt tegenover de anderen. Je geeft hen als het ware een signaal dat ze met jou hetzelfde mogen doen. Je spoort ze aan om negatief over je te denken. Waarom zou je jezelf vrijwillig schaden?

Bewust positief denken

Beschouw die uitspraken als onkruid dat je systematisch moet uitroeien uit je denkpatroon. Als je in jezelf of hardop zo'n negatieve uitspraak over jezelf doet, zoek er dan een andere die je in de plaats had moeten zeggen.'Ik ben te laat, ik zou me beter moeten organiseren' is in ieder geval realistischer en positiever dan: 'Ik deug niet, ik kom altijd te laat'. Het verschil is dat je je niet identificeert met een gedrag dat je als negatief beschouwt, maar dat je het beschouwt als iets wat je kunt veranderen. Ban de uitspraken die beginnen met 'Ik ben een dommerik, een nietsnut, een hopeloos geval', ... Wat je over een ander nooit zou zeggen uit respect, moet je ook niet tegen jezelf zeggen.

Maak je er nu ook niet van af door gewoon het tegenovergestelde te zeggen. Als je 'Ik ben een stommerik' vervangt door 'Wat ben ik intelligent', sta je nog even ver. Als je op een bepaald ogenblik iets negatiefs denkt over jezelf, is dat omdat je iets wil verbeteren.
Wees je gewoon bewust van je situatie en vertrouw erop dat je kunt veranderen, zonder jezelf slecht te beoordelen. Misschien zijn het dingen waar je bij andere mensen heel goed in bent. Benader jezelf dus positief, geef jezelf net zo veel warmte als je aan anderen geeft.

Artikel gepubliceerd door op 04/07/2006

Vindt u het artikel interessant?