Geboorte/zwangerschap

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wanneer zal over het algemeen de zwangerschap eindigen en de bevalling beginnen?

Wanneer men de 38e tot 40e zwangerschapsweek bereikt, zal - onder normale omstandigheden - bij een eerstbarende de laatste veertien dagen van de zwangerschap het hoofdje indalen. Dan zal het afhangen van het benige baringskanaal of een bevalling op de normale manier - langs vaginale weg - mogelijk is. Als er een duidelijke vernauwing is van de bekkeningang, is een bevalling langs vaginale weg niet mogelijk en wordt er een keizersnede verricht.

Wat zijn de tekenen die erop wijzen dat de bevalling begonnen is?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is dat er regelmatig weeën optreden, dat wil zeggen dat de buik hard wordt om een bepaald aantal minuten, 20, 15, .... minuten. De periode tussen de weeën wordt over het algemeen steeds korter naar gelang de baring vordert.

Na verloop van een bepaald aantal uren - 8, 10, 12 tot 15 uur bij een eerstbarende - zal de baby geboren worden. Bij een meerbarende gaat dat over het algemeen vlugger.

Een andere situatie is het breken van de vruchtvliezen. De vrouw zal plotseling vruchtwater verliezen, zonder dat er weeën optreden. Bij gebroken vliezen en als de aanstaande moeder een zwangerschapsperiode van 38 weken heeft doorgemaakt, kan na het aflopen van het vruchtwater, het beste de baring direct op gang gebracht worden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Het gevaarlijkste moment van de bevalling Geüpdatet op 03/11/2016 - 14h14

De nageboorte of het uitdrijven van de placenta vindt plaats meteen na de geboorte van de baby. De ouders zijn dan met hun volle aandacht bij hun pasgeboren kindje en zien dat dan ook vaak als een pure formaliteit. Het is nochtans de gevaarlijkste fa...

Placenta praevia Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

De placenta, het verbindingsorgaan tussen moeder en kind, is slecht bekend. Toch kan hij de oorzaak zijn van vroeggeboorten en zware bloedingen als hij slecht gelegen is in de baarmoeder. De diagnose wordt gesteld via echografie.

Meer artikels