• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Geboorte in oktober, laattijdige menopauze...

Geboorte in oktober, laattijdige menopauze...Volgens de resultaten van een Italiaanse studie heeft de maand of het seizoen van de geboorte een invloed op de leeftijd waarop de menopauze begint. Zo zit er tussen vrouwen die in maart geboren zijn en die die in oktober geboren zijn een verschil van achttien maanden in de leeftijd waarop de menopauze doorbreekt.

Deze studie bij 3.000 vrouwen die al minstens een jaar in de menopauze zitten en werden gerekruteerd in vier Italiaanse ziekenhuiscentra, suggereert dat de maand of het seizoen van de geboorte een invloed heeft op de lengte van het vruchtbare leven van de vrouw. De omgevingsfactoren spelen zo een rol in de regeling van de voortplanting.

In de bestudeerde groep bedroeg de gemiddelde leeftijd voor de menopauze 49 jaar en 2 maanden. Vrouwen die geboren werden tussen de maanden september en oktober krijgen hun menopauze later. Omgekeerd komt de menopauze vroeger bij vrouwen die tussen maart en juni geboren zijn. Bij vrouwen van oktober treedt de menopauze gemiddeld op aan de leeftijd van 50 jaar en 3 maanden, tegenover 48 jaar en 9 maanden voor de vrouwen van maart. Dit effect van het geboorteseizoen blijft ook zichtbaar na correctie van de factoren die de leeftijd van de menopauze kunnen beïnvloeden: leeftijd van de puberteit, body mass index, tabaksgebruik en socioprofessionele status.

De rol van het leven in de baarmoeder

Vele studies toonden reeds aan dat het verloop van het prenatale leven een invloed heeft op de gezondheidstoestand. Zo werd een beperkte groei van de foetus gekoppeld aan een verhoogd risico van diabetes, stofwisselingssyndroom en cardiovasculaire ziekten. De rol van de omgevingsfactoren zit nog in de hypothesefase. We kunnen ons echter wel voorstellen dat temperatuursveranderingen, de duur van de licht-donkerperiode, de seizoensvoeding of de blootstelling aan infecties de groei van de foetus kunnen beïnvloeden.

Zo wijzen de resultaten van deze nieuwe studie uit dat vrouwen die in oktober geboren zijn een betere prenatale ontwikkeling hadden, wat de leeftijd van de menopauze verscheidene maanden verlengt.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Artikel gepubliceerd door op 07/06/2005

Bronnen: Cagnacci A. et coll., Human Reproduction, versnelde uitgave on line, 12 mei 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden