Geboorte in oktober, laattijdige menopauze...

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/06/2005 - 00h00
-A +A

Volgens de resultaten van een Italiaanse studie heeft de maand of het seizoen van de geboorte een invloed op de leeftijd waarop de menopauze begint. Zo zit er tussen vrouwen die in maart geboren zijn en die die in oktober geboren zijn een verschil van achttien maanden in de leeftijd waarop de menopauze doorbreekt.

PUB

Deze studie bij 3.000 vrouwen die al minstens een jaar in de menopauze zitten en werden gerekruteerd in vier Italiaanse ziekenhuiscentra, suggereert dat de maand of het seizoen van de geboorte een invloed heeft op de lengte van het vruchtbare leven van de vrouw. De omgevingsfactoren spelen zo een rol in de regeling van de voortplanting.

In de bestudeerde groep bedroeg de gemiddelde leeftijd voor de menopauze 49 jaar en 2 maanden. Vrouwen die geboren werden tussen de maanden september en oktober krijgen hun menopauze later. Omgekeerd komt de menopauze vroeger bij vrouwen die tussen maart en juni geboren zijn. Bij vrouwen van oktober treedt de menopauze gemiddeld op aan de leeftijd van 50 jaar en 3 maanden, tegenover 48 jaar en 9 maanden voor de vrouwen van maart. Dit effect van het geboorteseizoen blijft ook zichtbaar na correctie van de factoren die de leeftijd van de menopauze kunnen beïnvloeden: leeftijd van de puberteit, body mass index, tabaksgebruik en socioprofessionele status.

De rol van het leven in de baarmoeder

Vele studies toonden reeds aan dat het verloop van het prenatale leven een invloed heeft op de gezondheidstoestand. Zo werd een beperkte groei van de foetus gekoppeld aan een verhoogd risico van diabetes, stofwisselingssyndroom en cardiovasculaire ziekten. De rol van de omgevingsfactoren zit nog in de hypothesefase. We kunnen ons echter wel voorstellen dat temperatuursveranderingen, de duur van de licht-donkerperiode, de seizoensvoeding of de blootstelling aan infecties de groei van de foetus kunnen beïnvloeden.

Zo wijzen de resultaten van deze nieuwe studie uit dat vrouwen die in oktober geboren zijn een betere prenatale ontwikkeling hadden, wat de leeftijd van de menopauze verscheidene maanden verlengt.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/06/2005 - 00h00 Cagnacci A. et coll., Human Reproduction, versnelde uitgave on line, 12 mei 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vrouwen die roken vroeger in de menopauze Geüpdatet op 14/11/2011 - 15h10

Roken vervroegt het begin van de menopauze met minstens een jaar! Bij sommige vrouwen heeft de menopauze bovendien gevolgen voor de levenskwaliteit en voor het seksleven . Nog een goede reden dus om te stoppen met roken of er liever nooit mee te begi...

Meer artikels