• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Gastro-oesofageale reflux: weg ermee!

Gastro-oesofageale reflux: weg ermee! Zuurbranden, indigestie? Dan hebt u wellicht last van gastro-oesofageale reflux (GOR). Het goede nieuws is dat er daarvoor een nieuwe behandeling bestaat.

De spijsvertering is een complex proces waarbij onder meer de slokdarm en de maag betrokken zijn. Zo dienen de maagsappen om ons voedsel te verteren. Soms gebeurt het dat de spier (de onderste slokdarmsfincter) die het transport van voedsel en drank regelt tussen de slokdarm en de maag, niet goed meer werkt. Hij verslapt, waardoor de zure maaginhoud opnieuw in de slokdarm terechtkomt. Zuurbranden en terugvloei: personen met gastro-oesofageale reflux (GOR) hebben er elke dag last van. 20 % van de westerse bevolking zou eraan lijden, wat van GOR meteen de meest voorkomende maag-darmstoornis maakt.

Verstoring van het dagelijkse leven

De symptomen van GOR verstoren danig het dagelijkse leven van de patiënt. Hij moet zijn eetpatroon grondig veranderen en daarbij te sterk gekruide en/of te vette spijzen vermijden, heeft last van slaapstoornissen en een aanhoudende hoest. Er bestaan doeltreffende geneesmiddelen om die stoornissen te overwinnen. Ze vereisen echter wel een dagelijkse therapietrouw. Bovendien keren de symptomen snel terug als men er eenmaal mee stopt. Een andere mogelijkheid is chirurgie. Tot nog toe had een operatie als doel de werking van de slokdarmsfincter te herstellen. Dat is echter een riskante ingreep die bovendien een lang herstel vergt. Niet de ideale oplossing dus.

Een nieuwe behandeling

Gelukkig is het onderzoek er de voorbije jaren op vooruitgegaan en vindt er stilaan een nieuwe behandeling ingang. Daarbij wordt een product op basis van polymeren (moleculen die een combinatie zijn van verschillende moleculen met een kleinere massa) ingespoten in de gebrekkig werkende sluitspier. De ingreep wordt verricht door een gastro-enteroloog en duurt ongeveer 30 minuten. Ze gebeurt via endoscopie en onder sedatie. Daarbij wordt langs de mond en de slokdarm een endoscoop (een instrument dat bestaat uit een optische buis die voorzien is van een verlichtingssysteem) ingebracht in de slokdarmsfincter, waarin het product wordt ingespoten. Deze methode biedt verschillende voordelen. Eerste voordeel: de patiënt hoeft niet langer elke dag geneesmiddelen te nemen. Bovendien stijgt zijn levenskwaliteit. Maar elke medaille heeft een keerzijde… Zo kunnen er enkele postoperatieve effecten optreden, zoals tijdelijke slikstoornissen, lichte koorts of pijn in de borstkas. Let wel: deze ingreep is niet geschikt voor alle gevallen van GOR. Vraag informatie aan uw huisarts!

Artikel gepubliceerd door op 30/12/2003

Bronnen: Persbericht Weber Shandwick

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten