Gastro-enteritis: welke eetwaren moet u mijden?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/12/2016 - 16h31
-A +A

De epidemie van de gastro-enteritis of buikgriep heeft toegeslagen. Als u de juiste reflexen toepast, kunt u eraan ontsnappen. Maar wat moet u doen als u deze spijsverteringsinfectie toch oploopt? Wat mag u drinken als u buikgriep hebt? En wat eet u beter niet en wat wel?

PUB

Als u kampt met een gastro-enteritis moet u water drinken om het vochtverlies te compenseren

Als uw maag ontregeld is, heeft het geen zin om u te dwingen om te eten, wat dat ook is. U moet vooral veel water drinken (of nog beter een rehydratatieoplossing), met kleine slokjes en zo vaak mogelijk. Als u diarree hebt en moet braken, verliest u namelijk veel vocht en dat verlies moet u compenseren.

Drink zeker geen cola of andere frisdranken. Deze koolzuurhoudende dranken zijn erg zuur en veel te agressief voor uw darmen. Die zijn door de gastro-enteritis extra gevoelig. Ook alcohol is natuurlijk te mijden. Het irriteert het spijsverteringsstelsel en droogt uit.

Als het water niet goed binnengaat, kunt u wat bouillon, suikerwater of een kruidenthee drinken.

Mijd ook koffie, al kan deze drank - in kleine dosissen gedronken - soms deugd doen. Maar meestal werkt koffie irriterend en wordt de diarree er nog erger door.

Zelfmedicatie bij ernstige symptomen:

Bij ernstige symptomen kunt u op eigen houtje geneesmiddelen nemen zoals:

- Loperamide om de diarree te stoppen.

- Nifuroxazide als antimicrobieel darmmiddel.

Vraag uw apotheker om raad! 

Is de acute fase van de gastro-enteritis achter de rug en krijgt u weer trek in eten? Maak dan de juiste keuzes en begin heel geleidelijk aan te eten, met kleine porties dus.

Te mijden eetwaren bij buikgriep

Eet liever geen vette spijzen en ook geen vezelrijke producten zoals groene groenten en vers fruit. Bananen mogen wel als ze goed rijp zijn.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 18/01/2011 - 00h07 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/12/2016 - 16h31

Le Manuel Merck, Uitgeverij Larousse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Gastro-enteritis is te vermijden! Gepubliceerd op 14/12/2014 - 19h25

Gastro-enteritis , een darmontsteking die meestal veroorzaakt wordt door een infectie, leidt tot een tijdelijk gevoel van slapte en misselijkheid. Al is gastro-enteritis zeer besmettelijk, we kunnen het vermijden door voorzorgsmaatregelen op gebied v...

Gastro-enteritis: kijk uit! Geüpdatet op 18/12/2007 - 00h00

In Frankrijk werd het aantal gevallen van gastro-enteritis dat nodig is om het over een epidemie te kunnen hebben, overschreden op 2 december. En de regio Nord-pas-de-Calais die aan België grenst is een van de regio's die het meest getroffen werd doo...

Meer artikels