Gastro-enteritis: welke eetwaren moet u mijden?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/12/2017 - 09h59
-A +A

De epidemie van de gastro-enteritis of buikgriep heeft toegeslagen. Als u de juiste reflexen toepast, kunt u eraan ontsnappen. Maar wat moet u doen als u deze spijsverteringsinfectie toch oploopt? Wat mag u drinken als u buikgriep hebt? En wat eet u beter niet en wat wel?

PUB

Als u kampt met een gastro-enteritis moet u water drinken om het vochtverlies te compenseren

Als uw maag ontregeld is, heeft het geen zin om u te dwingen om te eten, wat dat ook is. U moet vooral veel water drinken (of nog beter een rehydratatieoplossing), met kleine slokjes en zo vaak mogelijk. Als u diarree hebt en moet braken, verliest u namelijk veel vocht en dat verlies moet u compenseren.

Drink zeker geen cola of andere frisdranken. Deze koolzuurhoudende dranken zijn erg zuur en veel te agressief voor uw darmen. Die zijn door de gastro-enteritis extra gevoelig. Ook alcohol is natuurlijk te mijden. Het irriteert het spijsverteringsstelsel en droogt uit.

Als het water niet goed binnengaat, kunt u wat bouillon, suikerwater of een kruidenthee drinken.

Mijd ook koffie, al kan deze drank - in kleine dosissen gedronken - soms deugd doen. Maar meestal werkt koffie irriterend en wordt de diarree er nog erger door.

Zelfmedicatie bij ernstige symptomen:

Bij ernstige symptomen kunt u op eigen houtje geneesmiddelen nemen zoals:

- Loperamide om de diarree te stoppen.

- Nifuroxazide als antimicrobieel darmmiddel.

Vraag uw apotheker om raad! 

Is de acute fase van de gastro-enteritis achter de rug en krijgt u weer trek in eten? Maak dan de juiste keuzes en begin heel geleidelijk aan te eten, met kleine porties dus.

Te mijden eetwaren bij buikgriep

Eet liever geen vette spijzen en ook geen vezelrijke producten zoals groene groenten en vers fruit. Bananen mogen wel als ze goed rijp zijn.

Aanbevolen eetwaren bij buikgriep

U mag kleine porties zuivelproducten eten, zoals wat yoghurt of een stukje harde kaas.

Eet vooral zetmeelhoudende producten zoals rijst of deegwaren.

Probeer eens wat wit brood of ontbijtgranen zonder suiker.

Ook gestoofde wortelen mogen.

Bij de wortelen en zetmeelhoudende producten kunt u kleine porties mager vlees of goed gebakken vis eten.

Compote van fruit (dat eerst gestoofd en dan gemixt is) wordt vaak goed verdragen. Maar begin ook hier met kleine porties.

Als de misselijkheid weer opkomt, stopt u beter met eten en kunt u een half uurtje later nog eens proberen.

Gastro-enteritisen: de juiste reflexen

Bij een gastro-enteritis bij baby’s of bejaarden moet u heel voorzichtig zijn. Ze zijn heel broos en drogen snel uit. Laat hun toestand liefst volgen door een arts. Als een gastro-enteritis aanhoudt, moet u hoe dan ook altijd een arts raadplegen.

U kunt een gastro-enteritis voorkomen of beletten dat anderen besmet raken door uw handen zo vaak mogelijk te wassen. Doe dat systematisch als u naar het toilet bent gegaan en voor u begint te koken. Maak ook van de gelegenheid gebruik om uw voorraad aan hydroalcoholische oplossingen aan te spreken!

Initialement publié par Isabelle Eustache le 18/01/2011 - 00h07 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/12/2017 - 09h59

Le Manuel Merck, Uitgeverij Larousse.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Gastro-enteritis is te vermijden! Gepubliceerd op 14/12/2014 - 19h25

Gastro-enteritis , een darmontsteking die meestal veroorzaakt wordt door een infectie, leidt tot een tijdelijk gevoel van slapte en misselijkheid. Al is gastro-enteritis zeer besmettelijk, we kunnen het vermijden door voorzorgsmaatregelen op gebied v...

Gastro-enteritis: kijk uit! Geüpdatet op 18/12/2007 - 00h00

In Frankrijk werd het aantal gevallen van gastro-enteritis dat nodig is om het over een epidemie te kunnen hebben, overschreden op 2 december. En de regio Nord-pas-de-Calais die aan België grenst is een van de regio's die het meest getroffen werd doo...

Meer artikels