• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Getuigenissen (0)

Gastro-duodenaal ulcus: de Helicobacter Pylori ontmaskerd

Gastro-duodenaal ulcus: de Helicobacter Pylori ontmaskerd

Een gastro-duodenaal ulcus (een zweer in de maag of in de twaalfvingerige darm) wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, de Helicobacter pylori. Zweren kunnen echter ook veroorzaakt worden door sommige geneesmiddelen: voorzichtigheid is dus geboden! Uitleg van Dr Vincent Lamy, gastro-enteroloog aan het CHU van Charleroi.

Veel vooruitgang bij de behandeling van een ulcus

Vroeger werd een (maag)zweer beschouwd als het resultaat van stress of slechte eetgewoonten. In 1982, hebben Barry Marshall en Robin Warren, twee Australische onderzoekers, de bacterie ontdekt die verantwoordelijk wordt geacht voor zweren in de maag of de twaalfvingerige darm. Het ging om de Helicobacter pylori. De ontdekking, die later beloond werd met de Nobelprijs voor geneeskunde en fysiologie, zou een ware revolutie ontketenen in de behandeling van zweren.

Wat is de Helicobacter pylori?

Dr. Vincent Lamy: "De Helicobacter pylori (Hp) is een bacterie die zich uitzonderlijk aangepast heeft om te kunnen overleven in de maag, een milieu dat zeer zuur is. De bacterie is niet alleen in staat om ontstekingen te veroorzaken, ze kan zich door haar spiraalvorm en flagellen ook gemakkelijk verplaatsen in de maag. De Helicobacter pylori heeft wel veel tijd gehad om zich aan te passen: men heeft sporen van de bacterie teruggevonden in sommige mummies!"

Bijgewerkt door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 02/07/2013
Origineel artikel geschreven door op 16/11/2009

Bronnen: Dr. Vincent Lamy, gastro-enteroloog aan het CHU van Charleroi, is voorzitter van de Belgian Helicobacter pylori Study Group.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten