Gangreen: wat is het?

Gepubliceerd op 23/09/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Gangreen is versterf van weefsel of lichaamsdelen in het algemeen. Primair is er sprake van een circulatiestoornis, waarbij onvoldoende bloedtoevoer een asfyxie geeft, wat soms met hevige pijn gepaard kan gaan. Het weefsel kleurt blauwzwart en wordt necrotisch. Men kent een droog gangreen (gangraena sicca, mummificatie) en een vochtig gangreen (gangraena humida). Meestal is een scherpe grens (demarcatie) te zien en wordt het necrotische deel afgestoten. Aan de benen vindt men dit afsterven veel frequenter dan aan de armen, doordat er in de laatste meer collaterale vaten bestaan, die de gestoorde bloedcirculatie overnemen.Atherosclerotisch gangreen (gangreen op basis van slagaderverkalking) treft men vooral aan bij de voeten, tenen en hielen.Ook bij de volgende ziekten kan men een soortgelijk gangreen aantreffen:- ziekte van Bürger;- ziekte van Raynaud- decubitus;- diabetes.

Gepubliceerd op 23/09/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ik heb zware benen: mag ik nog sporten? Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Talrijke vrouwen hebben last van zware benen. U kunt het risico op deze aandoening verminderen door regelmatig fysiek actief te zijn. Maar hoe kunt u weten of de gekozen sport geschikt is of integendeel het probleem gaat verergeren?

Welke sporten zijn goed tegen zware benen? Geüpdatet op 25/10/2005 - 00h00

Lichaamsbeweging is sterk aan te raden voor mensen met zware benen. De beste sporten zijn uiteraard die welke sterk de benen belasten. Toch zijn alle sporten die de effecten van de zwaartekracht in de onderste ledematen versterken, af te raden.

Meer artikels