Galbulten: wat we erover moeten weten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Netelroos; uitslag die gewoonlijk hevige jeuk veroorzaakt. De oorzaak en de ontstaanswijze zijn zeer ingewikkeld. In de huid treedt een verwijding van de vaten op, leidend tot een grote vermeerdering van de hoeveelheid vocht in het bindweefsel (oedeem) en een invasie van witte bloedlichaampjes uit de vaten in het weefsel. Hierbij zijn weefselstoffen betrokken om de verhoogde doorlaatbaarheid tot stand te brengen en om de witte bloedlichaampjes aan te trekken. Van deze stoffen is de bekendste histamine, dat wordt vrijgemaakt door de zogenoemde mestcellen. De meststoffen geven histamine, en andere stoffen zoals heparine, af bij beschadigingen en binnendringen van giftige en andere schadelijke stoffen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tatoeages: brandende vakantiesouvenirs Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Tijdelijke tatoeages zijn steeds meer in, met een toenemend aantal allergische reacties als gevolg. Niet henna is daarbij de schuldige, wel de gebruikte hulpstoffen.

Ik heb jeuk. Wat is het? Geüpdatet op 07/06/2016 - 09h42

Wie heeft niet al eens last van jeuk hier of daar? De medische term voor dit fenomeen is pruritus . Misschien vindt u het onderwerp niet zo belangrijk. Toch zou het verkeerd zijn om te licht te gaan over jeuk.

Huidschimmelinfecties: de valstrikken van de zomer Geüpdatet op 17/08/2004 - 00h00

Huidschimmelinfecties (mycosen) zijn meestal onschuldig, ook al veroorzaken ze veel last. Ze kunnen alle lichaamsdelen treffen, met een voorkeur voor warme en vochtige zones, zoals de voeten en de huidplooien. Deze oppervlakkige schimmelinfecties kun...

Meer artikels