Galblaaskanker: wat zijn de symptomen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/10/2014 - 14h44
-A +A

Galblaaskanker is een van de zeldzame kankers.

Helaas wordt de kanker meestal laattijdig ontdekt, als hij al in ver gevorderd stadium is.

Hoe wordt galblaaskanker opgespoord?
Zijn er symptomen die u een vermoeden van kanker kunnen wekken?

PUB

De belangrijkste kenmerken van galblaaskanker

Waar ligt de galblaas?
De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de rechterkant van het lichaam ligt, net onder de lever. De galblaas maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel en scheidt de gal af. Dat is een geelgroene vloeistof die via de ductus choledoctus in de dunne darm stroomt en de vetten helpt verteren.
Afhankelijk van welk type cellen van de blaas zijn aangetast, heeft men het over een adenocarcinoom, een epidermoïde carcinoom of een adenosquameus carcinoom.

Galblaaskanker: de risicofactoren
Galstenen kunnen de ontwikkeling van deze kanker bevorderen. Wat niet wil zeggen dat alle mensen die galstenen hebben dit type kanker ook zullen krijgen.
Andere risicofactoren zijn onder meer de leeftijd, van het vrouwelijke geslacht zijn, cholecystitis (chronische ontsteking van de galblaas), een porseleinen galblaas (een galblaas met verkalking van de galblaaswand), choledoctuskysten, afwijkingen in de galwegen (pancreatico-bilaire verbinding), antecedenten in de familie en diabetes.

Leeftijd
Deze kanker neemt toe met de leeftijd en komt vooral bij zeventigplussers voor.

Sekse
Galblaaskanker komt meer voor bij vrouwen. Er zijn drie keer meer vrouwen dan mannen met galblaaskanker. Die ongelijke verdeling zou te maken hebben met het feit dat vrouwen vaker ontstekingen van de urinewegen hebben. 

Hoe herkent u galblaaskanker? Zijn er aankondigende tekenen?

In een vroeg stadium wordt de kanker vaak toevallig ontdekt. 
Zolang er geen symptomen zijn, worden sommige gevallen van galblaaskanker per toeval ontdekt bij een operatie om galstenen weg te nemen.

Galblaaskanker ontwikkelt maar laattijdig symptomen. In de meeste gevallen treedt er in het beginstadium geen enkel symptoom op.

Pas in een verder gevorderd stadium, als de tumor zich uitbreidt en ook de naburige weefsels en organen aantast, kan een aantal symptomen worden vastgesteld. Maar ook dan zijn ze niet altijd specifiek en kunnen ze dus aan andere ziektes te wijten zijn.

  • Buikpijn - vooral aan de rechterkant van de buik onder de borstkas - die soms uitstraalt naar de schouder.
  • Misselijkheid, braken.
  • Geelzucht.
  • Bleke stoelgang, donkere urine.
  • Jeuk.
  • Koorts.
  • Geen eetlust.
  • Gewichtsverlies.
  • Gezwollen buik of opgeblazen gevoel.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/10/2014 - 14h44

www.cancer.ca.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zou het de galblaas zijn? Gepubliceerd op 15/11/2012 - 15h02

De galblaas is niet het meest bekende orgaan van ons lichaam . De meeste mensen weten niet wat haar functie is of weten zelfs niet af van haar bestaan. Tot op de dag dat hun galblaas laat voelen dat ze er nog degelijk is...

Kent u gamma-GT? Gepubliceerd op 08/02/2017 - 12h40

Gamma-GT' s zijn enzymen die van nature aanwezig zijn in de lever, de nieren en de galblaas. Een te hoog gehalte aan gamma-GT kan wijzen op een probleem met deze organen, bijvoorbeeld hepatitis of verstopping van de galwegen. Maar een verhoogde gamma...

De galblaas verwijderen zonder littekens Geüpdatet op 22/05/2007 - 00h00

Een jonge vrouw uit Straatsburg (30 jaar) onderging de eerste galblaasverwijdering zonder litteken. De ingreep werd uitgevoerd in Straatsburg door het team van de Franse professor Jacques Marescaux.

Maagzweren bezweren Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

De behandeling van gastro-duodenaal ulcus veranderde radicaal met de komst van krachtige anti-ulcus geneesmiddelen en de behandeling van de bacteriële component. De beleving van de ziekte is veranderd, maar de complicaties van een duodenale zweer bli...

Meer artikels