Galblaasaandoeningen

Gepubliceerd op 11/03/2003 - 00h00
-A +A

Lever, galblaas en alvleesklier (pancreas) spelen een belangrijke rol in de spijsvertering.

PUB

1. Inleiding

Deze organen leveren onder andere een belangrijke bijdrage aan de vertering van voedingsbestanddelen door de productie en uitscheiding van enzymen of fermenten.Ze hebben nog vele andere functies: de lever ontgift honderden schadelijke stoffen die met de voeding het spijsverteringskanaal bereiken, en de alvleesklier produceert insuline, zonder welke stof wij niet kunnen leven omdat zonder insuline de stofwisseling van suikers niet kan plaatsvinden.De galblaas ligt vrijwel geheel verscholen aan de onderzijde van de lever. Slechts wanneer de galblaas is vergroot of ontstoken, kan zij bij palpatie worden gevoeld.De galblaas is een actief functionerend orgaan en zeker niet alleen een galreservoir. De gespierde wand van de galblaas zal zich actief samentrekken en gal uitpersen wanneer de spijsvertering dit noodzakelijk maakt.Het slijmvlies met zijn vele fijne plooitjes zorgt ervoor dat de levergal sterk wordt ingedikt. Dit absorptievermogen van water zal bij galblaasziekten vaak het eerst zijn gestoord.

2. Stoornissen en aandoeningen

De belangrijkste aandoeningen van de galblaas zijn:- galstenen (cholelithiasis);- galblaasontsteking (cholecystitis);- galblaascarcinoom.Patiënten met acute of chronische galblaasklachten krijgen vaak meer last wanneer zij vette spijzen nuttigen. Een dieet zonder vet, gebraden of gebakken spijzen is aan te raden.Indien er galsteenkolieken bestaan, kan de passage van de steen worden vergemakkelijkt door toediening van 'spasmolytica', geneesmiddelen die de gladde spieren laten ontspannen.Bij een kwaadaardig gezwel is chirurgische verwijdering natuurlijk noodzakelijk. Na verwijdering van de galblaas vormt zich in de galwegen meestal een verwijding, waardoor de galblaasfunctie enigszins wordt overgenomen.

Gepubliceerd op 11/03/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zou het de galblaas zijn? Gepubliceerd op 15/11/2012 - 15h02

De galblaas is niet het meest bekende orgaan van ons lichaam . De meeste mensen weten niet wat haar functie is of weten zelfs niet af van haar bestaan. Tot op de dag dat hun galblaas laat voelen dat ze er nog degelijk is...

Galblaaskanker: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 03/10/2014 - 14h44

Galblaaskanker is een van de zeldzame kankers. Helaas wordt de kanker meestal laattijdig ontdekt, als hij al in ver gevorderd stadium is. Hoe wordt galblaaskanker opgespoord? Zijn er symptomen die u een vermoeden van kanker kunnen wekken?

De galblaas verwijderen zonder littekens Geüpdatet op 22/05/2007 - 00h00

Een jonge vrouw uit Straatsburg (30 jaar) onderging de eerste galblaasverwijdering zonder litteken. De ingreep werd uitgevoerd in Straatsburg door het team van de Franse professor Jacques Marescaux.

Hoe ontstaat pancreatitis? Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

Pancreatitis is een pijnlijke ontsteking van de pancreas of alvleesklier. Bij zo’n opstoot moet de patiënt meestal met spoed naar het ziekenhuis om de pijn te verzachten en de staat van de pancreas te laten onderzoeken. Alcoholmisbruik en galstenen z...

Meer artikels