De galblaas verwijderen zonder littekens

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 22/05/2007 - 00h00
-A +A

Een jonge vrouw uit Straatsburg (30 jaar) onderging de eerste galblaasverwijdering zonder litteken. De ingreep werd uitgevoerd in Straatsburg door het team van de Franse professor Jacques Marescaux.

PUB

De endoscopie, een revolutionaire techniek, nu ook mini-invasief

Hoe de galblaas bereiken zonder te snijden? Via natuurlijke weg. Deze weg, die tot voor kort onbereikbaar was met de klassieke chirurgische instrumenten, is nu bereikbaar dankzij de technische innovaties zoals de miniaturisatie van de instrumenten. De komst van de endoscoop betekende al een reuze stap vooruit in de chirurgie. Het is een heel fijn buisje waarlangs instrumenten kunnen worden ingebracht met aan het uiteinde een kleine camera waarmee men de organen kan zien en ook de binnenkant van de organen. De instrumenten kunnen indien nodig meteen aangewend worden.

De revolutionaire soepele endoscoop

De laatste innovatie is een soepele endoscoop. Men hoeft zo geen openingen maken ter hoogte van het orgaan om de endoscoop aan te brengen (3 of 4 kleine incisies van 5 à 10 mm voor de toepassing van de zogenaamde laparascopische chirurgie. Nu kan het instrument ook ingebracht worden via natuurlijke weg.
Het is die techniek die professor Jacques Marescaux, diensthoofd spijsverteringschirurgie en voorzitter van het Institut de recherche contre les cancers de l'appareil digestif (IRCAD), gebruikte om de galblaas weg te halen bij een vrouw met galstenen. De soepele endoscoop was 1m30 lang en 15 mm breed, werd ingebracht via de vagina om zo de buikholte te bereiken via een kleine interne perforatie van de vaginawand. Aan de hand van de camerabeelden kon zo de galblaas verwijderd worden.

De chirurgische ingreep biedt niet alleen esthetische voordelen. Als er niet gesneden moet worden is er geen risico op complicaties (infecties, abcessen, littekenproblemen) en is er geen postoperatieve pijn.
De patiënt kan na 24 à 48 na de ingreep alle dagdagelijkse activiteiten uitvoeren.

In de toekomst zullen nog meer ingrepen uitgevoerd kunnen worden met deze nieuwe techniek: de verwijdering van de appendix, een levertumor of ook nog gastro-oesofagale reflux.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 22/05/2007 - 00h00 Perscommuniqué van het Institut de recherche contre les cancers de l'appareil digestif (IRCAD) et des hôpitaux de Strasbourg, 26 april 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een GPS voor de hersenen! Geüpdatet op 12/07/2005 - 00h00

De afdeling neurochirurgie van de Kliniek Sint-Jan in Brussel heeft onlangs één van haar nieuwe operatiekamers uitgerust met een hypermodern neuronavigatietoestel, het Stealth Station TRIA plus, een soort GPS voor de hersenen.

Acute appendicitis Geüpdatet op 23/09/2003 - 00h00

Iedereen denkt deze ziekte, die een chirurgische ingreep vereist, te kennen. Toch is ze moeilijk te diagnosticeren. Ziehier enkele aangrijpingspunten.

Meer artikels