Fytotherapie: vier planten om uw lichaam te zuiveren

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 23/03/2015 - 20h51
-A +A

Planten kunnen helpen om de afvalstoffen in uw lichaam af te voeren en de lente fit te beginnen. ‘s Winters stapelen de afvalstoffen zich in uw lichaam op. Welke planten zijn daar nuttig om uw lichaam te zuiveren en uw organen weer optimaal te laten werken, vooral dan uw spijsverteringsstelsel?

We nemen vier ontgiftingsplanten onder de loep die echt het proberen waard zijn: Mariadistel, rozemarijn, desmodium en ramenas.

PUB

Mariadistel

Deze plant wordt traditioneel gebruikt om bepaalde spijsverteringsproblemen te verlichten en om galstenen te voorkomen. Mariadistel stimuleert de galproductie, ze verhindert de absorptie van toxische stoffen (medicatie, alcohol en andere giftige stoffen), ze bevordert de eiwitproductie en ze remt bepaalde ontstekingsreacties af, vooral in de nieren. De plant wordt ook gebruikt als aanvullende behandeling bij toxische hepatitis, chronische hepatitis en levercirrose.

Gebruik

Als infusie: laat gedurende 10 minuten één koffielepel gedroogde en gemalen planten trekken in een kop kokend water en zeef de inhoud daarna. Drink drie koppen per dag voor het eten. 

Voorzorgen 

Af te raden bij zwangerschap, borstvoeding (ook bij onvoldoende melkproductie) en bij acute obstructie van de galwegen (leverkolieken, stenen). Ook mensen die allergisch zijn voor samengesteldbloemigen mijden deze toepassing beter.

Rozemarijn

Rozemarijn werkt vochtafdrijvend, vergemakkelijkt het ophoesten van slijmen en gaat darmkrampen tegen. Het kruid wordt gebruikt in de behandeling van een moeilijke spijsvertering en buikpijn en om de galprodcutie te stimuleren. Het biedt bescherming tegen luchtweginfecties en bevordert het herstel van wonden. Rozemarijn wordt ook gebruikt om lichte reumatische klachten te verzachten en om problemen van de perifere bloedsomloop te verbeteren.

Gebruik

Als infusie: laat gedurende een tiental minuten 2 tot 4 g gedroogde blaadjes trekken in een kop kokend water. Drink drie koppen per dag.

Voorzorgen 

Het oraal gebruik van  deze plant is af te raden bij obstructie van de galwegen en bij leveraandoeningen. Bij gebruik van de aanbevolen dosis zijn zeldzame gevallen van misselijkheid beschreven. Ook hier geldt dat mensen me een allergie voor rozemarijn ook deze toepassing moeten mijden.

Afgezien van de gebruikelijke toepassing in de keuken is de plant af te raden bij zwangerschap en borstvoeding.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 23/03/2015 - 20h51

Le Larousse des plantes médicinales, Collectif, Éditions Larousse. Les plantes du bien-être, Remèdes de A à Z, Michel Pierre, Éditions Chêne.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vier planten om te vermageren Geüpdatet op 28/04/2015 - 09h32

Planten kunnen een aanvullende hulp zijn in het kader van een vermageringspogramma . Guarana, mate , groene thee en orthosiphon bevatten cafeïne , antioxidanten en/of hebben een drainerend effect. Het zijn vier planten die (kunnen) thuishoren in een...

Linde helpt tegen stress en nog veel meer! Gepubliceerd op 20/01/2015 - 11h23

Een lindetheetje voor het slapengaan is heel doeltreffend, tenzij u natuurlijk bang bent om ‘s nachts het bed uit te moeten om te plassen. Maar deze erg courante plant heeft nog andere voordelen. Wat zijn de gezondheidstroeven van linde ?

Echinacea zou helpen bij verkoudheden Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

Het plantengeslacht Echinacea wordt al eeuwen gebruikt in de behandeling van banale verkoudheden en infecties. Toch is de medische wereld niet zeker of een behandeling met Echinacea wel nuttig is.

Meer artikels