• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Fytotherapie: vier planten om uw lichaam te zuiveren

Fytotherapie: vier planten om uw lichaam te zuiveren

Planten kunnen helpen om de afvalstoffen in uw lichaam af te voeren en de lente fit te beginnen. ‘s Winters stapelen de afvalstoffen zich in uw lichaam op. Welke planten zijn daar nuttig om uw lichaam te zuiveren en uw organen weer optimaal te laten werken, vooral dan uw spijsverteringsstelsel?

We nemen vier ontgiftingsplanten onder de loep die echt het proberen waard zijn: Mariadistel, rozemarijn, desmodium en ramenas.

Mariadistel

Deze plant wordt traditioneel gebruikt om bepaalde spijsverteringsproblemen te verlichten en om galstenen te voorkomen. Mariadistel stimuleert de galproductie, ze verhindert de absorptie van toxische stoffen (medicatie, alcohol en andere giftige stoffen), ze bevordert de eiwitproductie en ze remt bepaalde ontstekingsreacties af, vooral in de nieren. De plant wordt ook gebruikt als aanvullende behandeling bij toxische hepatitis, chronische hepatitis en levercirrose.

Gebruik

Als infusie: laat gedurende 10 minuten één koffielepel gedroogde en gemalen planten trekken in een kop kokend water en zeef de inhoud daarna. Drink drie koppen per dag voor het eten. 

Voorzorgen 

Af te raden bij zwangerschap, borstvoeding (ook bij onvoldoende melkproductie) en bij acute obstructie van de galwegen (leverkolieken, stenen). Ook mensen die allergisch zijn voor samengesteldbloemigen mijden deze toepassing beter.

Rozemarijn

Rozemarijn werkt vochtafdrijvend, vergemakkelijkt het ophoesten van slijmen en gaat darmkrampen tegen. Het kruid wordt gebruikt in de behandeling van een moeilijke spijsvertering en buikpijn en om de galprodcutie te stimuleren. Het biedt bescherming tegen luchtweginfecties en bevordert het herstel van wonden. Rozemarijn wordt ook gebruikt om lichte reumatische klachten te verzachten en om problemen van de perifere bloedsomloop te verbeteren.

Gebruik

Als infusie: laat gedurende een tiental minuten 2 tot 4 g gedroogde blaadjes trekken in een kop kokend water. Drink drie koppen per dag.

Voorzorgen 

Het oraal gebruik van  deze plant is af te raden bij obstructie van de galwegen en bij leveraandoeningen. Bij gebruik van de aanbevolen dosis zijn zeldzame gevallen van misselijkheid beschreven. Ook hier geldt dat mensen me een allergie voor rozemarijn ook deze toepassing moeten mijden.

Afgezien van de gebruikelijke toepassing in de keuken is de plant af te raden bij zwangerschap en borstvoeding.

Artikel gepubliceerd door op 24/03/2015

Bronnen: Le Larousse des plantes médicinales, Collectif, Éditions Larousse. Les plantes du bien-être, Remèdes de A à Z, Michel Pierre, Éditions Chêne.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Grote klis

 • Grote klis  (Arctium lappa) wordt gebruikt om de huid  te zuiveren en om acne te behandelen. De plant geldt als een ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden