Fytotherapie en zware benen: een expert beantwoordt uw vragen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 22/06/2015 - 14h13
-A +A

Veel lezers hebben vragen gesteld over zware, gezwollen en pijnlijke benen en/of benen die makkelijk kneuzingen oplopen. Dr. Jacques Labescat* is expert in fytotherapie en beantwoordt de meest gestelde vragen. Veel lezers zullen er zich in herkennen.

Hoe kunt u planten gebruiken bij zware benen?

PUB

’s Avonds heb ik zware benen en doen mijn benen pijn. Welke plant kan ik daarvoor gebruiken?

U hebt allicht problemen met de bloedsomloop in uw aderen. U kunt dat verhelpen door met een koude waterstraal over uw benen te gaan voor u gaat slapen en door uw benen in bed iets hoger te leggen. Ook thee van rode wijnstok helpt. Zet thee met één koffielepel rode wijnstok per kopje en herhaal dit drie keer per dag. Voor extra pijnlijke benen kunt u er weegbree aan toevoegen, telkens dezelfde dosis. Deze plantenkuren worden meestal drie weken gevolgd. 

’s Ochtends heb ik mooie, dunne benen, maar tegen de avond zitten ze helemaal dik. Wat kan ik daaraan doen? Welke planten kan ik hierbij gebruiken?

‘s Nachts in bed verloopt de bloedsomloop beter. Koel daarom uw benen ‘s avonds voor u gaat slapen af met een koude waterstraal en werk daarbij van de enkel naar de knie. Uw benen zullen weer even dun zijn als ’s ochtends, zeker als u daarnaast uw voeten in bed wat hoger legt. Ook ginkgo biloba helpt:

  • In de vorm van pilletjes, één tot drie per dag afhankelijk van uw activiteiten.
  • Als thee getrokken van de bladeren, liefst van een boom die u in uw tuin hebt geplant. Neem 10 g gedroogde blaadjes per kop, en herhaal dit drie keer per dag gedurende drie weken.  

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 22/06/2015 - 14h13

* Dr. Jacques Labescat is arts-fytotherapeut, expert in fytotherapie en auteur van talrijke referentiewerken in dit domein. Hij is heel actief in de geschreven media en is regelmatig te zien in radio- en televisieprogramma’s.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Cellulitis: denk aan etherische oliën! Gepubliceerd op 03/02/2016 - 10h57

Een gezonde voeding, regelmatig sporten en massages zijn de enige echt doeltreffende oplossingen voor cellulitis - en ze vergen veel tijd. Maar u kunt deze middelen een extra duwtje geven door etherische oliën te gebruiken.

De veneuze ziekte: wat is de betekenis van 'zware benen'? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Hoeveel Belgen hebben last van hun benen? Er bestaat geen officieel cijfer, maar als we ons baseren op de buurlanden, zou zeker meer dan 20% van de bevolking last hebben van zware benen . Zware benen zijn geen ziekte op zich, maar ze zijn wel een mog...

Meer artikels