PUBLICITÉ

Fytotherapie en urineweginfecties: een expert beantwoordt uw vragen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 08/06/2018 - 13h06
-A +A

We hebben heel veel vragen binnengekregen over het gebruik van planten om urineweginfecties (blaasontstekingen) te behandelen of te voorkomen. Dr. Jacques Labescat* is expert in fytotherapie en beantwoordt de meest gestelde vragen. Velen zullen er zich in herkennen.

PUB

Hoe kan ik snel een urineweginfectie te lijf gaan met planten?

Het zou kunnen dat uw urineweginfecties of ontstekingen van de urinewegen te maken hebben met een voedingsprobleem, zoals overdadig gebruik van zuivelproducten op basis van koemelk. De problemen kunnen ook te wijten zijn aan een slechte spijsvertering, bijvoorbeeld constipatie. Die factoren moeten onderzocht worden om ze te kunnen uitsluiten. 

Als u bij uw huisarts bent geweest en de uitslag negatief is, kunt u na zijn goedkeuring en als er geen complicaties aanwezig zijn het volgende recept voor kruidenthee uitproberen:

Laat gedurende 10 minuten een mengeling koken van 3 eetlepels heidebloesems en telkens 1 eetlepel van de volgende planten: peterseliewortel, berendruifblaadjes, hondengraswortel en bosbesblaadjes.

Drink de thee gespreid over de dag à rato van 1 liter per dag gedurende vier tot vijf dagen.

Als de infectie niet verdwijnt, moet u weer naar de dokter.

Sinds ik in de menopauze ben, heb ik veel last van urineweginfecties. Wat kan ik doen om hervallen te voorkomen?

De menopauze veroorzaakt diverse problemen. Allemaal hebben ze te maken met de verminderde hormoonproductie. Een van de problemen is uitdroging van de slijmvliezen, zoals die van de vagina. Dat kan ook een van de oorzaken van een blaasontsteking zijn. Om hervallen te voorkomen, kunt u de volgende infusie uittesten.

Neem een kop kokend water en doe daar een eetlepel in van een mengsel van de volgende planten: vrouwenmantel, valeriaanwortel, driekleurig viooltje, walnotenbladeren en kaasjeskruidbloemen. Drink er drie koppen per dag van gedurende 1 à 2 weken per maand.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/05/2015 - 10h22 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 08/06/2018 - 13h06

*Dr. Jacques Labescat is arts-fytotherapeut, expert in fytotherapie en auteur van talrijke referentiewerken in dit domein. Hij is heel actief in de geschreven media en is regelmatig te zien in radio- en televisieprogramma’s.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ