• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Getuigenissen (0)

Fyto-oestrogenen: doeltreffend tegen de effecten van de menopauze?

Fyto-oestrogenen: doeltreffend tegen de effecten van de menopauze?

Fyto-oestrogenen zijn van nature aanwezig in soja-eiwitten.

Vandaag worden ze vaak  ingenomen in de vorm van voedingssupplementen om de ongemakken van de menopauze te bestrijden.

Maar zijn ze doeltreffend? En welke voorzorgen moeten we nemen?

Fyto-oestrogenen, zei u?

Fyto-oestrogenen zijn stoffen die van nature aanwezig zijn in bepaalde planten. De chemische structuur ervan lijkt sterk op die van oestradiol, een van de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen.

Maar studies tonen aan dat de overeenkomst met de receptoren van  de oestrogenen 100 tot 1000 zwakker is dan die van de natuurlijke en synthetische hormonen.

Het effect van de oestrogenen in fyto-oestrogenen zou ook sterk verschillen van de ene mens tot de andere.

 

Fyto-oestrogenen in de voeding: lignanen en isoflavonen

Er bestaan om en bij de twintig fyto-oestrogenen.

De meest bestudeerde zijn  op dit moment de lignanen - die zitten vooral in fruit en granen - en vooral de isoflavonen - die zitten in peulvruchten en soja-eiwitten (sojamelk, tofu, desserts op basis van soja, enz.).

In de westerse landen is de dagelijkse inname van isoflavonen meestal kleiner dan 1 mg per dag. In Azië is die 50 tot 60 keer groter! Aziatische vrouwen hebben ook weinig symptomen tijdens de menopauze. Ze hebben zelden opvliegers,  hebben maar een laag risico op borstkanker en een uitstekende botdensiteit.

Heeft die goede gezondheid rechtstreeks te maken met de consumptie van fyto-oestrogenen? Sommige studies lijken dat te suggereren, maar het is erg moeilijk om de situatie in Azië te extrapoleren naar het Westen. Hier zijn de leefgewoonten , de lichaamslengte, enz. totaal verschillend.

 

Artikel gepubliceerd door op 12/02/2013

Bronnen: « Vous et les phyto-oestrogènes », verslag Afssaps 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden