• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Frustraties: onaangenaam, maar wel noodzakelijk...

Frustraties: onaangenaam, maar wel noodzakelijk...'Wat een gefrustreerde' en dan volgt er vaak een of ander scheldwoord. De uitdrukking is een regelrechte belediging geworden! En toch is het ondenkbaar dat men zonder frustraties door het leven zou kunnen gaan. Je kan er dan ook maar beter zo snel mogelijk mee leren leven.

Frustraties hebben een doel

Het was Sigmund Freud zelf die vaststelde dat gevoelens van frustratie een doel hebben. Ze zijn namelijk de basis voor heel wat aangename gevoelens. De tekorten die men ervaart, maken ook dat men ze kan overstijgen en daar plezier aan beleeft.

Toen u nog een kind was, keek u vol ongeduld en met plezier uit naar uw verjaardag.
Dat wachten kon wel eens lang duren waardoor frustratie ontstaat. Dat geldt ook op vlak van seksualiteit. De waarde van seks is voor een stuk dat men tijdens de adolescentie niet meteen kan genieten van een seksueel leven. Men moet wachten met seks tot op het ogenblik dat men het aandurft en totdat men een eigen partner heeft.

Deze frustraties worden vaak beschouwd als iets negatief of als een pijnlijk gevoel, maar frustraties maken gewoon deel uit van het leven.
Het is nuttig om te leren omgaan met frustraties en het is aan de ouders om die kennis mee te geven aan hun kind(eren).
Het belang van dat leerproces is het ervaren van plezier bij ontmoetingen of activiteiten dat er niet zou zijn, of toch niet zo groot, wanneer een kind meteen alles krijgt wat het wilt zonder dat het de tijd krijgt om zijn verlangen en zijn wensen te koesteren.

Grenzen kennen en aanvaarden

En in het leven is het nu eenmaal zo dat men niet alles kan krijgen wat men wilt. Uw wensen hebben lichamelijke, sociale en financiële grenzen en die grenzen komt men hoe dan ook vroeg of laat tegen. Als dat al tijdens de kindertijd gebeurt, is het later makkelijker te accepteren dat frustratie een natuurlijk iets is. Maar als u als kind altijd meteen kreeg wat u wilde, dan kan elke kleine frustratie onoverkomelijk lijken en verhinderen dat u gelukkig bent. En dat terwijl andere mensen inmiddels al lang geleerd hebben om dergelijke situaties te verteren.

Artikel gepubliceerd door op 13/02/2007

Vindt u het artikel interessant?