Fricker-dieet

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtiste op 23/03/2014 - 15h51
-A +A

Dokter Jacques Fricker, wiens boek "Bien maigrir" voor het eerst verscheen in1993, is een van de grote namen in de dieetwereld. Het Frickerdieet is in de loop der jaren geëvolueerd en heeft zich aangepast aan de modes en ontwikkelingen in de voeding.

PUB

Het principe van het Frickerdieet

De laatste versie van het Frickerdieet dateert van maart 2010 en kreeg de naam mee 'Snel en goed vermageren'.

Het bestaat uit drie stappen"

  • Het eerste, het 'TGV-dieet' of hogesnelheidsdieet moet 6 tot 8 weken gevolgd worden. Het bestaat vooral uit vlees, vis, groenten en melkproducten, weinig vetstoffen en geen zetmeelhoudende producten, brood of gesuikerde producten. Het is dus een eiwitrijk en vet- en koolhydratenarm dieet.

  • Daarna schakelt men over naar de tweede periode, de zogeheten stabilisatieperiode. Daarin mag men weer heel geleidelijk aan de voedingsmiddelen eten die in de hogesnelheidsfase verboden waren.

  • Het dieet eindigt met de derde fase, die van de zogeheten 'topconditie'. Hier is niets meer verboden. Men volgt nu een evenwichtige voeding zonder uitspattingen dus,  waarin groenten, fruit, vlees en magere melkproducten de voorkeur moeten krijgen.

Wie het Frickerdieet volgt, valt normaal 1 tot 1,5 kg af per week vanaf het hogesnelheidsdieet en dat is heel redelijk.

 

Voordelen van het Frickerdieet

  • Het Frickerdieet is heel degelijk, simpel en doeltreffend.
    Men valt af zonder honger te moeten lijden, en men leert ook weer goede eetgewoonten aan.

  • Er wordt ook uitgebreid informatie gegeven over de voedingsmiddelen, over hoe men zich zonder obsessie kan voeden, over de gelijkwaardigheid van voedingsmiddelen enz. Er wordt ook gewezen op het belang van lichaamsbeweging. Alles wordt goed en gedetailleerd uitgelegd. Men leert hoe men zowel lichamelijk als geestelijk gezond blijft en tegelijk afvalt.

  • Er bestaat geen gevaar dat de kwijtgeraakte kilo’s er nadien weer bijkomen (het beruchte jojo-effect). Dr. Fricker waarschuwt trouwens voor de gevaren van dit fenomeen.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 11/04/2011 - 15h38 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtiste le 23/03/2014 - 15h51
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Dieet gevolgd? Voorkom het jojo-effect! Geüpdatet op 20/12/2010 - 00h00

Als iemand stopt met diëten komen de kilo's er nadien meestal weer bij. Soms valt de kuurder zelfs terug op zijn begingewicht, als het al niet meer is. Dat hoeft nochtans niet. Als u uw eetgewoontes na een dieet een beetje aanpast, kunt u gewichtstoe...

Wanneer en hoe afvallen? Gepubliceerd op 16/06/2014 - 17h23

U bent een paar kilootjes meer, u hebt er een paar verloren, daarna bent u weer aangekomen ... U vindt uzelf te dik en u weet geen raad meer en komt op een vrije dag dan ook liever niet onder de mensen... Wel, u bent niet alleen! Maar bent u echt wel...

Alle diëten zijn elkaar waard! Geüpdatet op 17/05/2005 - 00h00

Voor het eerst vergeleek een wetenschappelijke studie de doeltreffendheid van de vermageringsdiëten die momenteel in trek zijn. Verdict: bij deze broederstrijd komt niemand als winnaar uit de bus ...

Ontbijt met het hele gezin: kopzorgen over alle diëten Geüpdatet op 21/09/2015 - 15h19

Papa heeft een te hoge cholesterol , mama heeft lactose-intolerantie en is gevoelig voor gluten. Opa heeft een te hoge bloeddruk en oma heeft diabetes. Iedereen heeft dus wel iets wat hij niet mag eten. Hoe pakt u het gezinsontbijt aan zonder ook de...

Meer artikels