• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Fretten: dracht, geboorte en spenen

Fretten: dracht, geboorte en spenenAls u bij u thuis een koppeltje fretten hebt, zult u zeker de kans hebben om de vrucht van hun liefde te zien geboren worden en opgroeien: 2 tot 7 prachtige jongen die heel snel op eigen benen zullen staan!

Geboorte van fretten

Na de paring - die kan tussen 10 minuten en 3 uur duren - begint voor het bevruchte fretwijfje de periode van de dracht, die 42 +/- 2 dagen duurt. Tijdens die periode is het belangrijk dat de toekomstige moeder speciale voeding voor fretten van goede kwaliteit krijgt, en dat zoveel ze wil. Het fretwijfje heeft namelijk veel energie nodig om de ontwikkeling van haar kleintjes tijdens de dracht en na hun geboorte zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
Als ze op het punt staat om te werpen, verschijnt er een stroperige en kleurloze vloeistof uit de vulva van het fretwijfje. Op dat moment moet u haar onderbrengen in haar nest, een kooi of kist bedekt met handdoeken op een rustig en vertrouwd plekje in huis.
Het werpen kan verscheidene uren duren, omdat de jongen vaak met tussenpozen geboren worden. Na het werpen is het fretwijfje omringd door haar 2 tot 7 pasgeboren jongen, die ze meteen begint te likken en te zogen. De eerste week moet u de pasgeboren fretten liever niet aanraken om de moeder en haar jongen niet te storen. Als het fretwijfje na de 44 dagen van de dracht nog niet geworpen heeft, moet u met haar naar een dierenarts. Als de geboorte niet vanzelf op gang komt, is er immers vaak een keizersnede nodig.

Ontwikkeling van de pasgeboren fretten

Fretten zijn bij hun geboorte naakt en blind. Ze openen hun ogen pas 28 dagen na hun geboorte. De eerste maand brengen de fretten uitsluitend door met slapen en eten. Na die periode beginnen ze zich te verplaatsen - in het begin nog onbeholpen en aarzelend - en te spelen. Op dat moment moet u ingrijpen en ze leren wennen aan het leven als gezelschapsdier, met mensen aan hun zijde. Als ze ongeveer 6 weken zijn, beginnen ze belangstelling te krijgen voor het voedsel dat hun moeder eet.
Ze worden gespeend rond hun 8ste week.

Artikel gepubliceerd door op 28/11/2006

Vindt u het artikel interessant?