• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Raadplegingen (1951)
 • Commentaren (0)

Fracturen

Duur: 
2,10 minuten

Vous devez installer le plugin flash et activer le javascript pour visualiser ce contenu

Het skelet bestaat uit 206 botten, die het lichaam ondersteunen zodat we kunnen bewegen. Ook worden de inwendige organen door botten beschermd. Soms wordt er te veel druk op een bot uitgeoefend, en daardoor kan het bot breken ('een botfractuur'). Fracturen ontstaan meestal als gevolg van een val, een slag met een voorwerp of draaien of buigen van het bot. Wanneer het bot alleen maar gescheurd of gedeeltelijk gebroken is, spreken artsen van een incomplete fractuur.

Een haarscheurtje is een incomplete fractuur, omdat het bot niet helemaal breekt. Haarscheurtjes gaan vaak gepaard met relatief licht letsel. Een groenhoutfractuur is een incomplete fractuur, omdat zo'n fractuur lijkt op breuk in een jonge boomtak. Het bot breekt dan maar aan één kant, zodat het bot ombuigt. Haarscheurtjes en groenhoutfracturen worden meestal met gips behandeld. Daardoor verstart het bot zodat de breuk kan herstellen.

Als het bot in stukken breekt, spreken artsen van een complete fractuur. Een enkelvoudige fractuur is een complete fractuur die het bot in twee stukken breekt. Dit kan een dwarsbreuk zijn (hierbij loopt de breuk dwars door het bot), een schuine breuk (de breuk loopt in een hoek), of en een spiraalbreuk (een spiraalvormig gedraaide breuk).

Een meervoudige breuk is een complete fractuur die het bot in meerdere stukken breekt. Zo'n fractuur wordt gaat vaak gepaard met ernstig letsel. Zowel bij enkelvoudige als bij meervoudige fracturen wordt meestal gips aangebracht, dat het bot verstart. Soms worden er schroefpinnen en platen in en op het bot aangebracht.

Een fractuur moet altijd serieus worden genomen. Wanneer je vermoedt dat je een bot hebt gebroken, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2011

Vindt u deze video interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de Ludovica
Door Ludovica 03/07/14 - 15.40
Het was een gecompliseerde enkelbreuk dubbel gebroken die 3 maanden geduurd heeft eer ik er terug kon oplopen  en die nog niet volledig genezen is.Ik verlies vlug mijn evenwicht kan er niet lang op ...

Uw interactief gedeelte over Breuk, fractuur

Neem deel aan de meest recente discussies