'Food and Mood': hoe voeding uw gemoed beïnvloedt

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 21/10/2003 - 00h00
-A +A

Vrolijker door vette vis? Prozac overboord en dagelijks een bordje pasta eten? Wishful thinking of werkelijkheid? Wetenschappers zoeken naar bewijzen voor het verband tussen voedsel en stemming.

'Food and Mood'

De invloed van voeding op ons humeur is een actueel onderwerp. Amanda Geary schreef onlangs The Food and Mood handbook. Hierin legt ze uit hoe je door aanpassen van je voedingspatroon verlichting kan vinden bij depressieve klachten, angst en stemmingsstoornissen. Een beetje down of last van herfstgevoelens? Visoliecapsules brengen de oplossing. Minder zin in seks? Gooi je op een selderdieet en je libido schiet naar ongekende hoogten. "Voedsel is veel meer dan brandstof voor het lichaam" schrijft ze, " het werkt ook in op je geest, wat je eet bepaalt hoe je je voelt."

Wat is waar?

Tot voor kort was vooral de alternatieve sector met voeding en stemming bezig. De aanhangers van het Food and Mood-concept voelen zich ongetwijfeld goed door het eten van groenten, fruit, vis,… maar is wat is echt bewezen over dat goed-gevoel-voedsel?Via wetenschappelijke tijdschriften sijpelen stilaan bewijzen binnen voor de effecten van onze voeding op de geestesgesteldheid.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 21/10/2003 - 00h00 Pretvet. De chemie van makreel en hersencellen. De Standaard Magazine 20/9/2003:16-17.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Plantaardige olie: de wraak van omega 6... Gepubliceerd op 10/03/2015 - 16h47

De voorbije jaren zijn de omega-3-vetzuren de hemel in geprezen, en dat ten koste van de omega-6-vetzuren die als schadelijk werden bestempeld voor hart en bloedvaten. De American Heart Association (AHA) heeft onlangs een wetenschappelijk advies gepu...

De kracht van omega-3 vetzuren Gepubliceerd op 17/06/2014 - 11h42

Er worden heel wat troeven toegeschreven aan omega-3 vetzuren. Maar wat ze nu precies doen, is niet altijd even duidelijk. Het boek van dr. Michel de Lorgeril brengt meer duidelijkheid en biedt concrete toepassingen van omega-3 vetzuren in het dagdag...

Omega 3 en 6, een wondermiddel? Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h43

"Wat een mooi velletje heb je toch! Neem je omega ?" Dat hoor je keer op keer. De omega-vetzuren zijn een heuse hype, het begrip ‘omega’ is volledig in ons taalgebruik ingeburgerd. En het komt alvast beter over dan eicosapentaeenzuur of andere namen...

Meer artikels