Foetale hartslag

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Hartslag van de foetus die met behulp van een echograaf geregistreerd kan worden. De foetale hartslag geeft een indruk van het welzijn van de foetus. De normale hartslag van de foetus komt in zoverre overeen met die van een volwassene dat hij zich kenmerkt door een lichte, maar merkbare verandering tussen de verschillende hartkloppingen.
Via de observatie van de foetale hartslag kan worden nagegaan of het hartje van de baby normaal functioneert. Gewoonlijk klopt het hart van de foetus tweemaal zo snel als dat van de moeder, dus in rusttoestand met een tempo van ongeveer honderdveertig slagen per minuut. Onder invloed van de bewegingen die de foetus maakt, verandert ook de hartslag, en dit geeft tevens een indicatie van een gezonde cardiovasculaire respons. Als een hartslag van een bewegende baby niet ongeveer vijftien slagen sneller wordt en gedurende circa vijftig seconden sneller blijft, kan dat erop wijzen dat het mechanisme dat de hartwerking moet reguleren niet goed functioneert.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Roken en foetussen : opgelet voor hun hartjes! Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Roken tijdens de zwangerschap houdt onmiddellijke risico's in: miskraam, placentascheur, te vroeg bevallen, een baby met ondergewicht, … Op langere termijn kunnen deze negatieve gevolgen ook een weerslag hebben op de intellectuele ontwikkeling en de...

Meer artikels