• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Fitness: te veel is ook niet goed

Fitness: te veel is ook niet goedBlessures horen niet alleen bij topsporten. Ook fitness leidt vaak tot vervelende letsels. Het wordt te vaak als een hobby beschouwd en krijgt daardoor niet altijd de nodige begeleiding.

Onthutsende cijfers

Op een congres over sporttraumatologie in maart van dit jaar stelde dokter Depiesse uit Toulouse de resultaten voor van een studie(1) over letsels opgelopen in de centra voor fitness en bodybuilding. De studie was gebaseerd op de antwoorden op een vragenlijst die 45 sportartsen aan 240 mannen en vrouwen hadden voorgelegd. De gemiddelde leeftijd van de ondervraagden was 34,2 jaar en allemaal hadden ze in de loop van 2003 en 2004 blessures opgelopen tijdens het sporten.
Spiertraining is met 48% van het totale aantal ongelukken de nummer één van de sportactiviteiten die trauma's veroorzaken. Eén op de drie gevallen was volgens de artsen te wijten aan overdadig trainen. De ondervraagden waren gemiddeld iets meer dan twee uur per week in de fitnesszaal. Sommige waren er zelfs elke dag.

Oorzaken en remedies

De auteur stelde nog andere oorzaken vast, zoals een slechte techniek (33% van de gevallen), een te zware belasting (21%) en onvoldoende opwarming. In het rapport worden ook de meest gebruikte therapieën in kaart gebracht. Acht op de tien personen kregen een behandeling voorgeschreven op basis van ontstekingsremmers. Twee op de drie kregen minstens een maand verbod om te sporten. De helft daarvan werd naar een centrum voor revalidatie gestuurd.
Besluit: veel mensen onderschatten welke moeite het een niet meer zo jong lichaam kost om goed te functioneren en zetten het veel te zwaar onder druk. Dokter Depiesse raadt dan ook aan om rond het thema een preventiecampagne te organiseren.

Artikel gepubliceerd door op 04/07/2006

Bronnen: (1) "Étude épidémiologique sur les pathologies rencontrées dans les salles de fitness et de musculation", voordracht op het 16de nationale congres van de Franse vereniging voor Sporttraumatologie, Parijs, 31 maart 2006.

Vindt u het artikel interessant?