Fijt

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Etterige ontsteking van een lid van een vinger, meestal veroorzaakt door stafylokokken of streptokokken.
Het ontstekingsproces gaat meestal uit van een steekwond die tot op het bot reikt, waardoor het beenvlies of eventueel een pees en het onderhuidse weefsel worden aangetast. Indien een pees is aangedaan geeft dit hevig kloppende pijn en zwelling, terwijl de vinger gebogen staat en het bewegen zeer pijnlijk is.
Het gevaarlijkst zijn de ontstekingen van de pink en de duim omdat de peesschedes van de buigspieren in verbinding staan met de gemeenschappelijke peesschede in de handpalm. Hierdoor kan de fijt zich gemakkelijk uitbreiden tot een ettergezwel (abces) in de handpalm.
Bij een ontsteking aan de vingerkootjes sterven snel stukjes bot af die spontaan worden uitgestoten of operatief worden verwijderd. In de regel treden ernstige bewegingsbeperkingen van de vingers op, die pas door langdurige oefening tot een gehele of gedeeltelijke aanpassing leiden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Panaritium of fijt: hoe snel verzorgen? Geüpdatet op 22/04/2014 - 10h12

Fijt is een veel voorkomende en pijnlijke infectie van een vinger of teen. De infectie ontstaat na besmetting van een wonde door een ziektekiem. Meestal is dat de Staphylococcus aureus. Wanneer moet u ingrijpen bij fijt en wat moet u doen?

Tendinitis zei u? Gepubliceerd op 27/04/2017 - 14h07

Tendinitis komt niet alleen voor bij geoefende sporters. Hoe kunt u die aandoening herkennen? Wat is ertegen te doen? Hoe is ze te genezen? Ziehier wat u moet weten.

Scafoïde of bootvormig beentje: opgelet voor de handen! Gepubliceerd op 11/07/2014 - 16h41

Het scafoïde bot of het bootvormig beentje is een klein beentje aan de basis van de duim. Als men voorover valt en met de handen plat op de grond de val wil breken, is het vaak dit beentje dat het moet ontgelden: een breuk van het bootvormig beentje...

Meer artikels