• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Fietsen is gezond!

Fietsen is gezond!Het is duidelijk dat in de stad steeds meer gefietst wordt. Of het nu regent of waait, meer en meer fietsers mengen zich in het verkeer en rijden tussen de rijen auto's en andere motorvoertuigen. En dat fietsen gezond is, willen we maar al te graag beklemtonen!

De heilzame werking van de fiets onder de loep genomen


In Groot-Brittannië heeft dr. Mayer Hillman zijn hele leven gewijd aan de promotie van alternatieve vervoermiddelen. Als het alleen van hem afhing, zou de fiets zeker behoren tot de categorie van de prioritaire vervoermiddelen. Al jaren voert deze arts, die tevens architect-stedenbouwkundige is, campagne ten voordele van de tweewielers. In één van zijn studies heeft hij, bij regelmatig gebruik van de fiets, de gevaren waaraan men wordt geconfronteerd (vooral de valpartijen), vergeleken met de verkregen winst voor onze algemene gezondheidstoestand. Het ging uiteraard om een complexe vergelijking. Hillman is tot de conclusie gekomen dat de voordelen 20 keer belangrijker waren dan de risico's en dat, algemeen gezien, mensen die regelmatig fietsen hun levensverwachting met 2 jaar zien toenemen.

Betere spierprestaties dankzij de fiets


Door regelmatig te fietsen, versterken we zogoed als alle spiergroepen van ons lichaam. Vooral de spieren van de nek, de triceps brachialis (bovenarm), de rugspieren, de dijen en de benen. In tegenstelling tot wat men vaak veronderstelt, komt er niet veel spiermassa bij wanneer men regelmatig gaat fietsen. We lopen dus geen risico om dikke kuiten te krijgen. Integendeel, fietsen maakt de spieren krachtiger en doeltreffender, vooral wanneer het erom gaat vet te verbranden. De benen worden bijgevolg fijner. De trapbeweging zorgt bovendien voor een betere capillarisatie van de spieren. Dit betekent dat er meer kleine bloedvaten ontstaan, die men ook haarvaatjes of capillairen noemt. Deze zijn zo dun als een haar, vandaar hun naam: capillus is Latijn voor haar. Het spierweefsel wordt op deze manier beter voorzien van zuurstof en de warmte kan zich beter in het hele lichaam verspreiden.

Artikel gepubliceerd door op 25/01/2010

Bronnen: Zie de Engelstalige website van dr. Mayer Hillman: www.mayerhillman.com

Vindt u het artikel interessant?