• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Fietsen in de stad

Fietsen in de stad

De fiets is ideaal voor uitstapjes of verplaatsingen in de stad. Maar aangezien deze tweewieler geen carrosserie heeft om de fietser te beschermen, is fietsen riskant. Als u zich aan enkele veiligheidsmaatregelen houdt, kunt u dat risico wel beperken... 

Fietsen in de stad, een goed of een slecht idee?

Het aantal fietsliefhebbers blijft maar stijgen. En voor uitstapjes of verplaatsingen is de fiets ook een heel prettig vervoersmiddel. Probeer wel rekening te houden met de risico’s en doe alles om het fietsen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dat geldt zeker in de stad, waar tegenwoordig almaar meer gefietst wordt.

Wist u dat elk jaar 4.500 fietsers betrokken raken bij een ongeval en dat er daarvan 150 een dodelijke afloop hebben...

Zoals bij alle ongevallen is een groot deel ervan vermijdbaar door preventief op te treden. Hieronder vindt u een tiental praktische tips.

Hou u aan het verkeersreglement en let op de signalisatie

Rij dus zeker niet op het trottoir (alleen kinderen jonger dan acht mogen dat) en nooit tegen de richting in in een eenrichtingsstraat. U kunt voor deze inbreuken trouwens strafrechtelijk worden vervolgd en een boete krijgen. Ook als fietser moet u stoppen voor het rode licht. U mag dan nog traag rijden, door het rode licht rijden is voor iedereen gevaarlijk!

Pas als iedereen zich aan het verkeersreglement houdt, ook de fietsers dus, is een vlot verkeer tussen alle weggebruikers (auto’s, voetgangers en fietsers) mogelijk!

 

Check uw uitrusting

Controleer regelmatig of uw fiets in goede staat is. Dat is van cruciaal belang. Controleer dus de remmen, de lichten, de banden, de bel… Het dragen van een helm is niet verplicht maar ten zeerste aanbevolen, zeker voor kinderen.

 

Zorg dat u goed zichtbaar bent

Het is belangrijk dat u goed en snel gezien wordt door automobilisten. Draag daarom liefst een reflecterend jasje (dat is al verplicht bij slecht zicht en ‘s avonds buiten de bebouwde kom) en ook kleren in een lichte kleur. Rust uw fiets vooraan uit met een wit of geel licht en achteraan met een rood licht en met reflectoren - een rode achteraan, een witte vooraan, een oranje opzij en op de pedalen.

 

Artikel gepubliceerd door op 03/10/2011

Bronnen: Sécurité Routière, "Pratique du vélo et sécurité routière: 10 conseils pratiques pour les cyclistes", www.securite-routiere.gouv.fr; Association Prévention routière, www.preventionroutiere.asso.fr.

Vindt u het artikel interessant?