• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  12 mening
 • Commentaren (0)

Fibromyalgie: de slaapstoornissen behandelen

Fibromyalgie: de slaapstoornissen behandelen

Fibromyalgie is een pijnlijk syndroom dat voorkomt bij 2 à 4% van de bevolking. De spier- en gewrichtspijn gaan gepaard met zware vermoeidheid en slaapstoornissen. Het behandelen van die slaapstoornissen zou een van de hoekstenen van de behandeling fibromyalgie zijn.

Fibromyalgie is een pijnlijk syndroom

Fibromyalgie is een vaak voorkomend syndroom waarvan de oorzaken vooralsnog niet gekend zijn. De aandoening treft vooral vrouwen tussen de leeftijd van 30 en 50 jaar en gaat gepaard met diffuse spier- en gewrichtspijn die maken dat de patiënt 'constant overal pijn heeft'. Maar fibromyalgie gaat ook gepaard met symptomen zoals vermoeidheid, asthenie of slaapstoornissen.

Slaapstoornissen komen vaak voor: 62 à 75% van de mensen met fibromyalgie hebben er last van, tegen 9 à 31% van de totale bevolking. De slaap is vaak geagiteerd en bij het wakker worden heeft de patiënt niet alleen last van vermoeidheid en stijfheid, maar heeft hij bovendien de indruk dat hij helemaal niet uitgerust is. De slaap lijkt geen herstellend effect te hebben. Sommige onderzoeken wijzen op afwijkingen bij de onderzoeksresultaten van het encefalogram van personen met fibromyalgie.

Een negatief verband tussen slaap en pijn

Studies terzake lijken aan te tonen dat er een verband is tussen slaapstoornissen en pijn. De pijn doet de slaapstoornissen toenemen, en de verstoorde slaap zorgt voor nog meer pijn.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013
Origineel artikel geschreven door op 12/12/2006

Bronnen: Culpepper L., Curr. Med. Res. Opin., 22 (7) : 1257-68, 2006; Smith M.T. et coll., Sleep Med. Rev., 8 (2): 119-32, 2004.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Leefhygiëne en fibromyalgie

Vindt u het artikel interessant?