Fetisjisme

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Verschijnsel dat een volwassen mens seksueel opgewonden wordt, en eventueel zelfs tot seksuele bevrediging kan komen, bij het bekijken en aanraken van een voorwerp (fetisj).
Gedurende een vrij lange periode (ten minste zes maanden) is er sprake van recidiverende intense seksueel opwindende fantasieën, seksuele drang of gedragingen die het gebruik van niet-levende objecten met zich meebrengen (bijvoorbeeld lingerie).
De fantasieën en seksuele drang of gedragingen veroorzaken in significante mate lijden of beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren of het functioneren op andere belangrijke terreinen.
Een fetisj (van het Portugese feticio = amulet) is een voorwerp waaraan magische krachten worden toegeschreven. Fetisjen spelen vaak een rol bij travestie en bij sadisme/masochisme.
Fetisjisme wordt als zodanig slechts dan gediagnostiseerd, wanneer het fetisj de belangrijkste bron van seksuele stimulatie is of onmisbaar is voor een bevredigende seksuele respons.
Fetisjistische fantasieën komen vaak voor, maar zij staan niet gelijk aan een stoornis, tenzij zij leiden tot rituelen die zo dwingend en onacceptabel zijn dat zij interfereren met de geslachtsgemeenschap en lijdensdruk veroorzaken bij de betrokkene.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
moechi

Mijn partner is schoenfetisjist. Eerst vond ik dit niet erg...
Nu is het gewoon " eng '.
Gewoon vrijen bestaat dus " niet ".
Dit mis ik reeds 40 !!! jaar.
Wie weet raad?

moechi

Wanneer enkel " schoenen " van tel zijn, voel ik me diep vernederd als " vrouw ".
Het verschaft me echt een trauma!!!
Langer kan ik deze relatie niet aan.

PUB
Lees ook
Seksualiteit: zeven vragen over seksuele fantasieën Geüpdatet op 15/06/2016 - 09h57

Seksuele fantasieën maken deel uit van de erotische verbeeldingswereld. Het is een creatie van de geest waaruit seksuele opwinding kan voortkomen, een erotische gedachte of een erotisch beeld dus dat inwerkt op het lichaam. Seksuele fantasieën zijn z...

Interview: Seksualiteit onder strenge bewaking Geüpdatet op 30/09/2003 - 00h00

Seksualiteit blijft evolueren, en ook de zeden veranderen voortdurend. Zo is sprake van nieuwe seksuele gedragingen. Gaan die in de richting van seksuele liberalisering? Volgens prof. Paul Bensoussan (een Franse psychiater) moeten we realistisch blij...

Weet u wat de rol van masturbatie is? Gepubliceerd op 11/03/2016 - 16h38

Vandaag weet iedereen wel dat je van masturberen niet doof kan worden! Maar wat is het nut van masturbatie? Kan het schadelijk zijn en waarom? Ja, masturberen is nuttig, en zeker niet schadelijk!

Meer artikels