• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Femurhalsfractuur? Denk aan heupbeschermers!

Femurhalsfractuur? Denk aan heupbeschermers!Heupbeschermers zijn dikke stukken schuimrubber of kussentjes die in een speciale broek worden gestoken om het dijbeen te beschermen bij het vallen. Dergelijke heupbeschermers zijn inderdaad doeltreffend in de preventie van breuken bij risicopersonen.

Waarom een dergelijke bescherming?

Femurhalsfractuur (breuk van de hals van het dijbeen) komt vooral voor bij gemenopauzeerde vrouwen en mannen ouder dan 80 jaar. De gevolgen ervan zijn bijzonder ernstig: 33% van de patiënten zal eraan sterven en 33% zal er functionele gevolgen aan overhouden. In ongeveer 95% van de gevallen wordt de breuk veroorzaakt door een val, en de financiële weerslag ervan is een echt probleem voor de volksgezondheid. Elke vorm van preventie is dan ook welkom. De strijd aanbinden tegen osteoporose (met een hormonale substitutietherapie of calcium- en vitamine-D-supplementen), ondervoeding en een zittend leven, niets wordt verwaarloosd. Maar als men toch valt, is het interessant de gevolgen ervan te beperken. Vandaar het idee van een uitwendige bescherming.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het is bewezen dat mensen die heupbeschermers dragen, minder vaak hun heup breken. Uitwendige heupbeschermers die gemaakt zijn uit rigide (stijf) materiaal, verminderen of verspreiden eerder de schok die het bot ondergaat bij de impact. Dikke heupbeschermers in schuimrubber dempen de schok. Samengestelde of semi-rigide materialen hebben beide eigenschappen. In de praktijk zijn de resultaten meer dan spectaculair: zo kan immers ongeveer 80% van de breuken worden voorkomen.

Artikel gepubliceerd door op 15/10/2002

Bronnen: La Revue du Praticien Médecine générale, 2002, 583(16): 1195-1197. Heinkinheimo R. et al. Experiences with external hip protectors in aged people in institutions and home. Gerontology, 2001, 47S1: 432.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten