• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Felle pijn in de hiel: misschien is het wel plantaire fasciitis?

Felle pijn in de hiel: misschien is het wel plantaire fasciitis?

Als u - vooral ’s ochtends - felle pijn in de hiel hebt, zal uw arts u misschien enkele nieuwe worden bijbrengen zoals plantaire fasciitis, plantaire aponeurose, hielspoor of spina calacanea, enz.

Wat is het precies? Wat moet u doen als u pijn in uw hiel hebt?

Plantaire fasciitis: een heel specifieke pijn in de hiel

Plantaire fasciitis komt voor bij 10% van de bevolking, ongeveer de helft zijn sporters en de helft niet-sporters.

De pijn van plantaire fasciitis is relatief makkelijk te herkennen. Hij zit diep en is altijd in de hiel te voelen (vooral de binnenkant van de voet). De pijn is er vooral ’s ochtends bij het opstaan. Het neerzetten van de voet op de grond is erg pijnlijk, maar de pijn gaat geleidelijk aan weg met het lopen.

Maar het blijft niet bij die ochtendpijn. Plantaire fasciitis kan een echte handicap worden. Alle activiteiten waarbij gestapt moet worden, maar ook gewoon rechtop staan kan al felle pijn veroorzaken.

Deze klachten pijn komen het vaakst voor bij veertigplussers.

Plantaire fasciitis kan zich in zeldzamere gevallen ook uiten door pijn naar het  midden van de voetzool toe, aan de zijkant van de hiel of binnen in de voet.

 

Plantaire fasciitis: definitie

Het is nochtans niet de hiel zelf die is geraakt, maar wel de fascia of aponeurose, dat is de bindweefselplaat rondom de spieren en de pezen van de voetzool.

Dat heel stevige omhulsel moet de spieren met de aanhechtingspunten in de voet verbinden om het bewegen te vergemakkelijken.
Bij fasciitis wordt die bindweefselplaat te veel belast en ontstaan er geleidelijk aan kleine letsels die niet meer genezen. Het weefsel raakt beschadigd en er komt pijn op. In tegenstelling tot wat lang werd gedacht, gaat het niet om een ontsteking, maar meer om een slijtageproces.

Risicofactoren voor  plantaire fasciitis
Sommige hebben we zelf niet in de hand:

 • Platvoeten of holle voeten.
 • Benen hebben van ongelijke lengte.
 • Te zwakke voetspieren.

Op andere factoren hebben we wel invloed, zodat we het risico kunnen verkleinen:

 • Obesitas.
 • Slecht schoeisel dragen, vooral bij het joggen.
 • Te overdadige sportbeoefening, zoals het bruusk opvoeren van de duur van de training.

 

En waar komt hielspoor in dit plaatje voor?

Hielspoor is een uitwas die zich onder de hiel vormt als de plantaire fascia om de hierboven weergegeven redenen te veel op het bot trekt. Het fenomeen komt meestal voor bij bejaarde of obese mensen. Het wordt in de hand gewerkt door langdurig lopen of staan op een harde ondergrond en door het dragen van schoenen die de hiel niet voldoende steunen.

Hielspoor en fasciitis worden vaak gelijktijdig vermeld omdat de factoren nagenoeg dezelfde zijn en omdat beide verschijnselen ook vaak samen voorkomen. Maar soms hebben mensen een hielspoor zonder dat ze pijn hebben. En andere hebben soms een heel pijnlijke fasciitis zonder dat er sprake is van een ‘spoor’.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/10/2015
Origineel artikel geschreven door op 22/09/2014

Bronnen: Aloulou, I. et al., Médecine et chirurgie du pied, DOI: 10.1007/s10243-013-0367-2. Thomas, J.L. et al., jfas, 2010. doi:10.1053/j.jfas.2010.01.001

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten