• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Feliene infectieuze peritonitis (FIP)

Feliene infectieuze peritonitis (FIP) Bij de virussen die de gezondheid van onze katten bedreigen, is er één dat bijzonder gevaarlijk is want meestal dodelijk: het feliene coronavirus.

Een gevaarlijke mutant

Het feliene coronavirus is een virus dat zich vermenigvuldigt in het spijsverteringskanaal van katten. Bij jonge poesjes kan het diarree veroorzaken, maar bij volwassen katten ontwikkelt het zich meestal zonder symptomen: ze scheiden het virus uit in hun stoelgang en hun speeksel. Er ontstaan echter complicaties als het virus zich omvormt tot een mutant virus dat zich in heel het lichaam kan verspreiden en er zware disfuncties kan teweegbrengen. Katten scheiden dit mutante virus uit langs hun stoelgang en hun speeksel, maar ook via de urine en de luchtwegen. Het veroorzaakt bij katachtigen een zeer vaak dodelijke ziekte: "feliene infectieuze peritonitis".

Hoe wordt de ziekte overgedragen?

Alle katten kunnen FIP krijgen, ook al lijkt de ziekte vaker voor te komen bij dieren van 6 maanden tot 5 jaar en bij katten ouder dan 14 jaar. Niet-beschermde katten raken besmet door het virus dat in de stoelgang van geïnfecteerde dieren zit, in te nemen of in te ademen. Het virus kan immers drie weken in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn in het buitenmilieu om een kat te besmetten. Reiniging met ontsmettingsmiddelen of bleekwater is noodzakelijk om het virus te vernietigen. Directe overdracht tussen katten via speeksel is mogelijk, maar zeldzamer.

Artikel gepubliceerd door op 05/01/2005

Vindt u het artikel interessant?