Paule Neyrat, diëtiste

Feesten, stress en gewicht

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 19/12/2006 - 00h00
-A +A

Kerstmis en Nieuwjaar zijn de periode bij uitstek om te feesten, maar de feestvreugde dreigt soms te worden vergald omdat we door zoveel dingen overstelpt worden.

Een paar voorbeelden (in willekeurige volgorde): eten klaarmaken voor het gezin, feestmaaltijden voor kerstavond en oudejaar, boodschappen, cadeautjes, keuken, verleidingen, chocolade, gebrek aan tijd, slecht weer, geen plaats om te parkeren, champagne, vermoeidheid, menu's, wenskaarten, kinderen enz...

En de stress die dat alles meebrengt zorgt op de koop toe voor extra kilo's.

Een kwestie van organisatie

U zou natuurlijk net dan op vakantie kunnen gaan en zo aan al die valstrikken ontsnappen, maar dan nog: ook elders wordt er op kerstavond en oudejaar duchtig gevierd en lekker gegeten. De kilo's zullen er dus hoe dan ook bijkomen!
Maar u kunt u ook van te voren organiseren, zodat u de laatste week van december niet kapot bent van de stress en alles rustig het hoofd kunt bieden.
Dat is de beste methode om de vermoeidheid en de stress te beperken, de twee eeuwige kwelduivels die ons aanzetten om te snoepen (en vaak ook om een glaasje te drinken) onder het voorwendsel dat het moed geeft, nieuwe krachten levert en ontspannend werkt.

Alles noteren

Schrijf alles op wat u tegen het eind van de maand gedaan wilt hebben. Dat kan in een eenvoudig schriftje of in uw elektronische agenda. Als u aan iets denkt terwijl u in de auto zit of op de bus, zoals bijvoorbeeld " chocolade voor tante Godelieve ", schrijf het dan meteen op als het even kan, dan vergeet u het zeker niet. Zorg ervoor dat u het schriftje of de agenda altijd bij u hebt, in uw zak of handtas, op het nachttafeltje: als u plots wakker schiet en een idee hebt voor het cadeau voor uw schoonmoeder (die natuurlijk al alles heeft), kunt u het dan meteen opschrijven. Als u in een vergadering zit en u dwaalt even af en denkt plots aan iets, schrijf het op.
Stel lijstjes op voor elke persoonlijke verplichting: feestmaaltijden en gezinsmaaltijden waar u voor moet zorgen, gasten, cadeaus, enz. Niets geeft zo'n veilig en geruststellend gevoel als een lijst waar men systematisch in kan schrappen.

Wordt kerstavond en oudejaar bij u gevierd en/of staat u in voor het feestmaal op Kerstmis en Nieuwjaar? Stel dan nu al het menu samen. Denk voor alles aan dingen die op zich licht zijn: alle schaaldieren (kreeft, langoest, langoustines, garnaal), ze bevatten veel eiwitten, heel weinig calorieën en weinig of geen vet. Ook alle schelpdieren hebben dezelfde eigenschappen en bevatten daarbovenop ook heel veel minerale zouten (werken versterkend).

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 19/12/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Weet u wat te kiezen voor de lunch? Gepubliceerd op 10/02/2016 - 10h44

Het is niet makkelijk om als je werkt tijdens een korte lunchpauze een volwaardige en evenwichtige maaltijd te nemen. Maar dat wil nog niet zeggen dat u zich moet neerleggen bij een ongezonde lunch . Ook in een broodjeszaak kunt u gezonde keuzes make...

Zomer: bereid u voor op de zon! Gepubliceerd op 05/06/2012 - 12h20

Doet u alles om klaar te zijn voor de zomer en vooral uw huid op de zon voor te bereiden? Een overzichtje van wat u wel en niet moet doen om de hele zomer lang een mooie huid te hebben en veroudering tegen te gaan.

Meer artikels