• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Fecale transplantatie: bacteriën inplanten om de darmen te herstellen

Fecale transplantatie: bacteriën inplanten om de darmen te herstellen

Fecale transplantatie is het inplanten van fecale bacteriën van iemand anders in de darmen. Het klinkt weinig appetijtelijk, maar het resultaat is blijkbaar heel doeltreffend.

Fecale transplantatie: hoe werkt het?

Bij fecale transplantatie krijgt iemand de darmflora van iemand anders. In de praktijk moet eerst de bestaande darmflora verwijderd worden. Dat gebeurt meestal met een lavement, soms in combinatie met een antibioticakuur. Daarna worden de vreemde bacteriën ingeplant en daarvoor wordt gewoonweg wat ontlasting gebruikt. Die wordt rechtstreeks in het rectum ingespoten of tot een pil verwerkt die de patiënt moet innemen. Na enkele uren hebben de «nieuwe» bacteriën de darmen al gekoloniseerd.

De ingreep is dus heel simpel, maar veel mensen fronsen hun wenkbrauwen als ze erover horen. Het onderwerp ontlasting is in onze maatschappij nog altijd een taboe. Het wordt als iets vies gezien dat eerder ziektes veroorzaakt dan er geneest. Dat verklaart allicht ook waarom fecale transplantatie vóór het jaar 2000 niet of amper onderzocht werd, ook al werd de techniek duizenden jaren geleden al toegepast. Maar de kennis die intussen verworven werd over het belang van de darmflora heeft de techniek weer actueel gemaakt.

Waarvoor wordt fecale transplantatie toegepast?

Fecale transplantatie wordt tegenwoordig vooral gebruikt om de kolonisatie van de darmen door een heel specifieke bacterie - Clostridium difficile - te bestrijden. Deze bacterie is normaal onschadelijk en bevindt zich in de darmflora van veel mensen. Maar als ze zich oncontroleerbaar gaat vermenigvuldigen, veroorzaakt ze herhaaldelijke en soms fatale diarree. De infectie is op dit moment heel moeilijk te behandelen., maar fecale transplantatie heeft in heel wat studies haar nut bewezen. Het effect is snel merkbaar én duurzaam. De techniek wordt helaas nog maar enkele jaren gebruikt. Over de langetermijneffecten is dus niets bekend. Ook wat de regelgeving betreft, stelt fecale transplantatie problemen. Wordt ontlasting als een weefsel beschouwd? Een orgaan? Een geneesmiddel? En hoe kan men - gezien het belang van de darmflora in veel en uiteenlopende aspecten van de gezondheid - met zekerheid weten of er geen andere ziekte of probleem getransplanteerd wordt? Totnogtoe zijn er maar weinig problemen gesignaleerd. In Amerika is er weliswaar het geval van een patiënt die een fecale transplantatie kreeg van iemand met obesitas en die in de maanden na de ingreep zelf obees werd.

Fecale transplantatie lijkt ook veelbelovend om problemen op te lossen die veel verder reiken dan infecties door Clostridium difficile. Zo is er ook onderzoek verricht naar fecale transplantatie voor ontstekingsziekten van de darmen. Er is zelfs sprake van om de techniek toe te passen voor kanker, obesitas en andere aandoeningen. Kortom, er is nog werk aan de winkel voor de wetenschappers.

Artikel gepubliceerd door op 03/03/2015

Bronnen: Scott, K.P. et al., Microb Ecol Health Dis. 2015 ; 26 : 10.3402/mehd.v26.25877
Van Nood, E. et al., New england Journal of Medicine 2013 ; 368 : 407-415

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten