• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Fastfood: kwaliteit boven kwantiteit

Fastfood: kwaliteit boven kwantiteit Ook al spelen porties een rol, toch toont een studie aan dat het eten van een portie fastfood in één keer of in verschillende kleine porties de hoeveelheid geconsumeerd voedsel niet beïnvloedt. Het maakt niet uit hoe u het eet, wat telt in een hamburgertent is de keuze die men maakt.

Heel wat studies wijzen in het algemeen op een verband tussen het aantal keren dat men in fastfood restaurant eet en obesitas. Hoe vaker men er eet, hoe groter het risico op een teveel aan calorieën, althans in theorie. Maar heeft de manier van het eten van eenzelfde maaltijd een invloed op het aantal geconsumeerde calorieën? Op die vraag zochten onderzoekers een antwoord bij een populatie van adolescenten tussen 13 en 17 jaar oud.

Een onderzoek bij trouwe klanten

De deelnemers waren adolescenten die minstens een keer per week fastfood aten en met overgewicht kampten. Ze kregen een maaltijd van kippennuggets, frieten en cola, in grotere hoeveelheden dan gebruikelijk. Het voedsel werd aangeboden op drie verschillende manieren: de hele maaltijd in één keer, in vier identieke kleine porties tegelijkertijd of in vier kleine porties met een interval van telkens 15 minuten.
De verschillende manieren van eten zouden een invloed hebben op de visuele perceptie van de maaltijd en de omvang ervan en ook op de snelheid waarmee men eet.

Big is not beautiful

Het is verrassend dat de verschillende manieren van eten geen invloed hebben op het consumptiegedrag van adolescenten: het aantal geconsumeerde calorieën blijft constant.
De auteurs van de studie suggereren dat het eerder de samenstelling van het fastfoodmenu is en het feit dat het voedsel makkelijk binnengespeeld wordt die het optreden van obesitas beïnvloeden.
Het zijn dan ook die factoren die aangepakt moeten worden, aldus de auteurs.
De onderzoekers stellen dan ook voor om de 'giant' porties van het menu te schrappen: vaak bevatten ze meer dan 1000 kcal.

Artikel gepubliceerd door op 15/01/2008

Bronnen: Altering portion sizes and eating rate to attenuate gorging during a fast food meal: effects on energy intake. Ebbeling C.B. et al, Pediatrics 2007; 119: 869-875.

Vindt u het artikel interessant?