• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

'Fashion victims': mode of gezondheid? Maak de juiste keuzes!

'Fashion victims': mode of gezondheid? Maak de juiste keuzes!

Is mode compatibel met gezondheid? Een wetenschapster heeft onlangs een lijst opgemaakt van accessoires die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van een vrouw. Wilt u uw rug sparen, ontstekingen of zelfs allergieën voorkomen, volg dan deze aanbevelingen.

De handtas: pijnlijke rug en halswervels, alsook een risico op een ontsteking!

Dit onontbeerlijk accessoire is dikwijls veel te zwaar. Door er een paraplu, papieren, rekeningen, make-up, een gsm en zelfs een notebook in op te bergen, doet u uw rug en uw hals een ernstig risico lopen op problemen. Een goede raad: weeg uw handtas en beperk u tot een maximum van 5 kilo. Een ander probleem met handtassen is dat ze ideaal zijn om allerlei microben over te brengen (portemonnee, broodjes, make-up...). Heel wat van deze bacteriën zijn mogelijk verantwoordelijk voor maag- en darmontstekingen, urineweginfecties of zelfs hersenvliesontstekingen. Een tweede raadgeving: haal regelmatig alles uit uw handtas en maak ze schoon, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant.

Hoge hakken: pijnlijke enkels en hallux valgus...

Welbekend bij podologen, zijn hoge hakken vaak de oorzaak van de 'knobbel aan de teen' of hallux valgus. Maar wat is dat eigenlijk? Het gaat om een misvorming aan de voet: er ontstaat een overdreven afwijking van de grote teen, wat pijn veroorzaakt, alsook problemen om schoenen aan te trekken. Meestal kan alleen chirurgie het probleem oplossen.
Schoenen met hoge hakken, hoe elegant ze ook mogen zijn, zorgen ook voor pijn ter hoogte van enkels en knieën. En soms moet ook de rug de tol betalen voor het dragen van... mooie schoenen.
Als u dus niet naar de orthopedische raadpleging wilt, zult u opnieuw platte schoenen moeten dragen. De ideale hak is 2 tot 3 cm hoog en in uw schoen moeten uw tenen kunnen bewegen!

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/04/2012
Origineel artikel geschreven door op 12/10/2009

Bronnen: Shazia Khan, Loyola University, Verenigde Staten, september 2009, www.loyolamedicine.org ; Le Quotidien du Médecin, 18 september 2009.

Vindt u het artikel interessant?