Fantasmen, zei u?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/10/2003 - 00h00
-A +A

Fantasmen behoren tot onze intieme, erotische leefwereld en vervullen verschillende essentiële functies in onze seksualiteit. Maar hoe zien ze eruit? Welke zijn die denkbeeldige scenario's die ons soms evenzeer fascineren als ze ons verontrusten?

PUB

Seksuologen verstaan onder de term fantasme "een denkbeeld dat een seksuele emotie oproept" en zin in seks opwekt. Dat kan een beeld, een scenario of een situatie zijn. Fantasmen kunnen bewust zijn en verteld worden aan de partner, maar kunnen evengoed onbewust zijn. Sommige erotische dromen kunnen ze naar boven brengen. Ieder van ons heeft fantasmen, meer nog: onze fantasmen de vrije loop laten, is een teken van psychische gezondheid.Seksuologen maken onderscheid tussen verschillende soorten fantasmen

Een specifieke seksuele aantrekking

De enen vallen voor de oceaanblauwe ogen van een man, de anderen voor het kastanjebruine haar van een vrouw. De fysieke eigenheid van de persoon volstaat om seksuele opwinding te doen ontstaan en een hele verbeeldingswereld op te roepen vol sensualiteit en erotiek. Zich aangetrokken voelen tot het specifieke uiterlijk van de persoon, los van zijn persoonlijkheid, is een typisch voorbeeld van een fantasme. Het is alsof de blauwe ogen of het kastanjebruine haar beantwoorden aan een innerlijk beeld dat op zich interesse en seksuele opwinding opwekt, los van elke uitwisseling, elk gevoel en elk contact.

Een bijzonder opwindend scenario

Dit scenario hoeft niet noodzakelijk te wortelen in de realiteit. Het vindt zijn inspiratie in ieders (rijke of minder rijke) verbeelding. Op die manier wordt elke mens de producer van zijn favoriete X-films voor strikt persoonlijk gebruik. Deze "cinema van onze zwoele nachten is de meest uitgewerkte en precieze vorm van het fantasme", aldus dr. David Elia. Soms neemt dit scenario nog concretere vormen aan en ontstaat er een hele mise en scène waarbij man en vrouw specifieke rollen spelen, zoals die van meester, slaaf of dokter voor mannen en meesteres, slavin of dienstmeisje voor vrouwen. Ook over trioseks (twee mannen en een vrouw of twee vrouwen en een man) en voyeurisme wordt vaak gefantaseerd. En als de bron van de verbeelding is opgedroogd, voelen sommigen de behoefte om ze opnieuw te doen stromen, door films te bekijken of erotische magazines te lezen.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/10/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Seksualiteit: zeven vragen over seksuele fantasieën Geüpdatet op 15/06/2016 - 09h57

Seksuele fantasieën maken deel uit van de erotische verbeeldingswereld. Het is een creatie van de geest waaruit seksuele opwinding kan voortkomen, een erotische gedachte of een erotisch beeld dus dat inwerkt op het lichaam. Seksuele fantasieën zijn z...

Meer artikels