• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Evenwichtige afslankmenu's van oktober - n°8

Evenwichtige afslankmenu's van oktober - n°8De onderstaande recepten bevatten weinig vet en zijn dus licht. Het brood, dat onmisbaar is, levert de koolhydraten die nodig zijn voor het evenwicht. Meteen hebt u een antwoord op de eeuwige vragen: "Wat gaan we vandaag eten?" en "Hoe stel ik een evenwichtige maaltijd samen?".

Menu 1

Staartvis met andijvie en sinaasappelsaus
Gemengde salade
Kaas
Appelen met amandelen en vanille
Volkorenbrood


Staartvis met andijvie en sinaasappelsaus
Voor 4 personen
8 kroppen andijvie
800 gram staartvis
1 sinaasappel
1 koffielepel olijfolie
1 koffielepel rundsfond in poedervorm
1/2 glas witte wijn
1 mespunt nootmuskaat
zout
peper

Was de andijvie en snij de voet af. Snij elke krop in de lengte doormidden. Snij de staartvis in grote stukken. Schil de sinaasappel met een dunschiller. Pers de sinaasappel uit en hou het sap apart.
Dompel de schil van de sinaasappel één minuut onder in kokend water. Laat uitlekken en hou apart.
Verhit de olie in een grote kookpan. Leg de halve kroppen andijvie er naast elkaar in. Druk ze goed aan.
Bestrooi met zout. Laat de andijvie 2 tot 3 minuten stoven op een zacht vuurtje. Zorg dat ze niet aanbranden. Draai om.
Los de rundsfond op in de wijn en giet die over de andijvie. Doe de sinaasappelschil erbij. Laat ongeveer 20 minuten koken.
Leg de stukken staartvis op de andijvie. Bestrooi met wat zout. Laat nog eens 15 minuten koken.
Haal de staartvis en de andijvie uit de pot en schik ze op een schotel. Laat het kookvocht met ongeveer een vierde inkoken. Het moet vrij sterk geconcentreerd zijn. Doe het sinaasappelsap erbij. Breng op smaak met nootmuskaat en breng heel even aan de kook.
Giet de saus op de staartvis en de andijvie. Dien goed heet op.

Gemengde salade
Voor 4 personen
1 broccoli
1 bakje veldsla
1 tak selderij
10 kerstomaten
2 eetlepels olijfolie
1 citroen
fleur de sel
versgemalen peper

Was de broccoli en haal er de roosjes af (verwerk de stelen in een soep). Dompel de roosjes 3 minuten onder in lichtgezouten kokend water.
Was de veldsla en zwier hem droog.
Maak de tak selderij schoon en was hem. Snij hem in dunne staafjes.
Was de tomaten.
Doe alle groenten samen in een diepe schotel. Maak een vinaigrette van de olie, het sap van de citroen, wat fleur de sel en peper van de molen. Overgiet de salade ermee.

Appelen met amandelen en vanille
Voor 4 personen
4 appelen
1 vanillepeul
40 gram geplette amandelen

Was en droog de appelen. Snij ze in sneetjes en doe die in een slakom. Snij de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap hem leeg. Vermeng met een eetlepel water. Besprenkel de appelen hiermee.
Doe de amandelen erbij en meng alles goed.
Verdeel het mengsel over vier kleine ovenschotels. Verwarm de oven op 180°C en zet de schoteltjes 10 tot 12 minuten in de oven.

Menu 2

Rauwkost met verse tuinkruiden
Lamskoteletjes met tijm en cocobonen
Kwark
Salade van sinaasappelen en vanille
Volkorenbrood

Rauwkost met verse tuinkruiden
Voor 4 personen
4 tomaten
bot radijzen
1 krop sla
peterselie, bieslook, kervel
balsamicoazijn
fleur de sel
versgemalen peper

Was de tomaten, snij ze in kwartjes en verwijder de zaadjes. Maak de radijzen schoon en snij ze in ringen. Was de sla en snij die in smalle repen.
Doe al deze groenten samen in een slakom. Snipper de kruiden fijn en doe ze erbij. Besprenkel met wat balsamicoazijn. Breng op smaak met wat fleur de sel en wat peper van de molen.

Lamskoteletjes met tijm en cocobonen
Voor 4 personen
160 gram gedroogde cocobonen
1 ui
1 kruidnagel
1 kruidentuiltje
1 lamsrib voor 8 koteletjes
1 bosje tijm
1 koffielepel kalfsfond in poedervorm
platte peterselie
bieslook
zout
peper

Zet de cocobonen de avond tevoren in koud water te weken. Ververs het water een aantal keren.
De dag zelf : Pel de ui en prik de kruidnagel erin. Giet de bonen af en doe ze in een kookpot, samen met de ui en het kruidentuiltje. Zet ruim onder water. Laat een uur pruttelen op een zacht vuurtje. Strooi er pas 15 minuten voor het einde van de kooktijd wat zout in.
Verwarm de oven voor op 180 °C (Gasstand 6). Wrijf de tijm fijn in een bord. Haal de lamsrib aan alle kanten door de tijm en druk goed aan met de vingers. Leg het vlees in de braadslee met de vette kant tegen de gril. Als de botjes na ongeveer 10 minuten beginnen bruin te kleuren, draait u het vlees om.
Bestrooi met zout en peper. Laat het vlees verder garen tot het goudbruin is. Zet de oven uit en laat het vlees nog 5 tot 7 minuten rusten in de gesloten oven.
Haal de bonen uit de pot. Hou 1 pollepel van het kookvocht over en laat het samen met de rundsfond tot de helft inkoken.
Versnijd het vlees. Leg de koteletjes op een schotel. Schik er de cocobonen rond. Overgiet het vlees met het ingedikte kookvocht. Versier met wat peterselie en enkele takjes bieslook.

Salade van sinaasappelen met vanille
Voor 4 personen
4 sinaasappelen
vloeibaar vanille-extract

Los 3 druppeltjes vanille-extract op in 2 eetlepels water. Schil de sinaasappelen en verwijder alle witte vliesjes. Verdeel in kwartjes. Besprenkel ze met de vanille en laat ze zo een uur marineren.

Artikel gepubliceerd door op 23/10/2007

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

  • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating