• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Evenwichtige afslankmenu's van november - n°13

Evenwichtige afslankmenu's van november - n°13De onderstaande recepten bevatten weinig vet en zijn dus licht. Het brood, dat onmisbaar is, levert de koolhydraten die nodig zijn voor het evenwicht. Meteen hebt u een antwoord op de eeuwige vragen: " Wat gaan we vandaag eten? " en " Hoe stel ik een evenwichtige maaltijd samen? ". Deze week op het menu: stoofpotje van rundvlees met eekhoorntjesbrood en olijven, kip uit de oven met mango, bananen met pompelmoes, en nog veel meer. Smakelijk!

Menu 1

Salade niçoise
Stoofpotje van rundvlees met eekhoorntjesbrood en olijven
Yoghurt
Bananen met pompelmoes
Volkorenbrood

Salade niçoise
Voor 4 personen
4 tomaten
1 paprika
1 rode ui
4 ansjovisfilets
1 eetlepel kleine zwarte olijven
1 eetlepel olijfolie
citroen
fleur de sel
versgemalen peper

Snij de tomaten, de paprika en de ui in ronde schijfjes. Doe er de ansjovisfilets en de olijven bij. Maak een vinaigrette met de olie, het sap van de citroen, de fleur de sel en peper en overgiet de salade ermee.

Stoofpotje van rundvlees met eekhoorntjesbrood en olijven
Voor 4 personen
1 kilo rundschenkel
100 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
3 teentjes look
2 uien
6 wortelen
3 eetlepels olijfolie
schil van 1 (onbespoten) sinaasappel
1 kruidentuiltje
1 kruidnagel
5 dl rode wijn
4 tomaten
10 gram groene olijven
peper
zout

Snij de schenkel in grote stukken en verwijder het vet. Bestrooi met zout en peper. Leg het eekhoorntjesbrood in een slakom en vul ruim met water. Pel en plet de knoflookteentjes. Pel ook de uien en snij ze in vieren. Schraap de wortelen en snij ze in ronde schijfjes.
Verhit de olie in een grote stoofpot. Bak het vlees 2 tot 3 minuten aan alle kanten aan. Laat het uitlekken op een vel keukenpapier. Doe dan de ui en de wortel in de pot en laat onder voortdurend roeren ongeveer 3 minuten stoven tot ze goudbruin zijn. Haal alles uit de pot en laat uitlekken. Giet de olie weg.
Doe het vlees, de ui en de wortelen weer in de pot. Doe er de look bij, samen met de sinaasappelschil, het kruidentuiltje en de kruidnagel. Overgiet met de wijn. Leg het deksel op de pot en laat 15 minuten op een heel zacht vuurtje pruttelen.
Was de tomaten en snij ze in grote stukken. Doe ze in de pot bij de rest. Laat nog eens 15 minuten zachtjes pruttelen. Giet het eekhoorntjesbrood af, dep het droog en doe het in de pot. Doe er ook de olijven bij. Meng alles. Laat nog eens 10 minuten pruttelen, nog altijd op een heel zacht vuurtje.
Proef en breng eventueel verder op smaak. Dien goed heet op in de pot.

Bananen met pompelmoes
Voor 4 personen
4 bananen
1 citroen
1 pompelmoes
20 gram suiker
1 glaasje rum
40 gram rozijnen
1 koffielepel kaneel

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Pel de bananen. Snij ze in de lengterichting doormidden.
Pers de citroen en de pompelmoes uit boven een kom. Doe de suiker en de rum erbij. Meng goed.
Schik de bananen op een schotel. Strooi er de rozijnen over. Overgiet met het sap en strooi er de kaneel over.
Zet 15 tot 20 minuten in de oven. Besprenkel regelmatig met wat sap.

Menu 2

Geraspte wortelen met rozijnen
Kip uit de oven met mango
Pasta
Kwark
Fruit
Volkorenbrood

Geraspte wortelen met rozijnen
Voor 4 personen
4 wortelen
1 sinaasappel
1 eetlepel rozijnen
1 eetlepel zoute pistachenoten
versgemalen peper

Rasp de wortelen zeer fijn. Pers de sinaasappel uit en giet het sap over de wortelen. Doe er de rozijnen bij en kruid overvloedig met peper.
Meng goed en laat even marineren tot de rozijnen beginnen te zwellen.
Plet de pistachenoten en doe ze bij de rest. Meng goed.

Kip uit de oven met mango
Voor 4 personen
1 kip
2 takjes tijm
2 takjes oregano:
6 limoenen
1 koffielepel honing
2 mango's
1 takje koriander
30 cm gevogeltebouillon
1 stukje verse gember
zout
peper

Verwarm de oven voor op 210 °C (gasstand 7). Kruid de kip vanbinnen met zout en peper en leg ze in een ovenschotel. Bestrooi met tijm en oregano. Zet de kip 50 minuten in de oven, draai ze regelmatig om en besprenkel geregeld met wat van het braadvocht. Pers de limoenen uit en filter het sap.
Haal de kip uit de schotel en zet de oven uit. Wikkel de kip in aluminiumpapier en zet ze terug in de nog warme oven.
Giet het braadvet weg. Zet de schotel op het vuur en giet er het limoensap in. Maak de braadresten los met een spatel. Doe er de honing bij. Roer goed en laat de saus op een zacht vuurtje inkoken tot ze stroperig wordt. Giet de bouillon erbij. Rasp de gember en voeg die toe naar smaak. Laat de saus zonder deksel 10 minuten pruttelen. Proef en breng eventueel verder op smaak.
Schil intussen de mango's, haal de pit eruit en snij ze in schijfjes. Doe ze pas op het eind in de saus om me te verwarmen. Kruid overvloedig met peper.
Haal de kip uit het aluminiumpapier en leg ze op een schotel. Doe het vrijgekomen braadvocht bij de saus. Meng en giet de saus in de schotel naast de kip. Schik ook de mango's aan de zijkant. Dien heet
op.

Artikel gepubliceerd door op 20/11/2007

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

  • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating