• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Evenwichtige afslankmenu's van november - n°11

Evenwichtige afslankmenu's van november - n°11
De onderstaande recepten bevatten weinig vet en zijn dus licht. Het brood, dat onmisbaar is, levert de koolhydraten die nodig zijn voor het evenwicht. Meteen hebt u een antwoord op de eeuwige vragen: "Wat gaan we vandaag eten?" en "Hoe stel ik een evenwichtige maaltijd samen?". Deze week op het menu: filets van zeepaling met bospaddenstoelen, pompelmoes met peper, en nog veel meer. Smakelijk!

Menu 1

Groentebouillon met crème van bieslook
Filets van zeepaling met bospaddenstoelen
Kwark
Vijgen met coulis van aalbessen
Volkorenbrood

Groentebouillon met crème van bieslook
Voor 4 personen
2 preien
1/2 voetselder
5 wortelen
3 uien
2 teentjes knoflook
4 tomaten
1 liter gevogeltebouillon
1 blad laurier:
2 bosjes bieslook
zout
peper

Maak de prei en de selder schoon en was ze. Schraap de wortelen. Snij alles in kleine blokjes. Pel de uien en snij ze ook in kleine stukjes. Plet de teentjes look zonder ze te pellen.
Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Leg ze op een bord.
Giet de bouillon in een grote kookpot. Doe er de prei, de selder, de wortelen, de uien, de look en het laurierblad bij. Laat alles ongeveer 20 minuten koken.
Maak intussen het bieslook schoon en mix het in een soeplepel van de bouillon.
Haal de teentjes knoflook en het laurierblad uit de bouillon. Doe de tomaten in de bouillon. Haal de pot van het vuur en laat de soep 2 tot 3 minuten rusten.
Doe de bieslookcrème in de bouillon. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper. Giet de soep in een warme terrine en dien meteen op.

Filets van zeepaling met bospaddenstoelen
Voor 4 personen
700 gram zeepaling (hondshaai)
600 gram bospaddenstoelen
bieslook
1 koffielepel olijfolie
1/2 glas witte wijn
2 eetlepels room, eventueel light
zout
peper

Snij de zeepaling in filets van 8 tot 10 cm lengte. Maak de paddenstoelen schoon: hou ze heel even onder de kraan, maar laat ze zeker niet weken. Dep ze goed droog. Snipper enkele takjes bieslook fijn.
Kwast een koekenpan in met de olie, doe er de paddenstoelen in en bak ze 4 tot 5 minuten op een hoog vuur. Bestrooi ze achteraf met zout zodat ze hun vocht niet afgeven.
Draai het vuur lager. Leg de filets van de zeepaling op de paddenstoelen en strooi er een beetje zout over. Leg het deksel op de pan en laat de vis 5 minuten stoven.
Haal de filets en de paddenstoelen met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een warme schotel.
Giet de wijn in de pan en draai het vuur hoger. Roer het aanbaksel los en laat het vocht tot de helft inkoken. Giet de room erbij en laat al roerend heel even doorkoken tot de saus goed gebonden is. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Giet de saus over de paddenstoelen. Bestrooi overvloedig met het versnipperde bieslook.

Vijgen met coulis van aalbessen
Voor 4 personen
12 gedroogde vijgen
thee
100 gram coulis van aalbessen (diepgevroren)

Laat de vijgen weken in warme thee tot ze weer mooi rond zijn. Snij ze dan in tweeën.
Verdeel ze over de borden of leg ze in een grote schotel.
Giet er de aalbessencoulis over.

Menu 2

Gekruide pompelmoes
Stoofpotje van rundvlees met tuinboontjes
Yoghurt
Soepje van peren met coulis van blauwe bosbessen
Volkorenbrood

Kruidige pompelmoes
Voor 4 personen
2 roze pompelmoezen
versgemalen peper

Snij elke pompelmoes doormidden. Haal met een scherp mesje of een kleine lepel het vruchtvlees los.
Bestrooi overvloedig met peper. Dien goed koel op.

Stoofpotje van rundvlees met tuinboontjes
Voor 4 personen
400 gram rumsteak
500 gram tuinboontjes (diepgevroren)
300 gram voorgesneden wortelen uit de diepvries (in schijfjes)
enkele takjes rozemarijn
1 koffielepel olijfolie
sojasaus
zout
versgemalen peper

Verwijder al het vet van de rumsteak en snij het vlees in reepjes.
Dompel de tuinboontjes en de wortelen onder in licht gezouten kokend water. haal ze na 5 minuten uit het water. Laat uitlekken.
Pluk de rozemarijnnaaldjes van de takjes.
Kwast een pan met antiaanbaklaag of een wok in met de olie en laat die goed heet worden.
Bak de reepjes rumsteak 2 minuten, samen met de rozemarijn. Bestrooi met een beetje zout.
Doe de goed uitgelekte groenten erbij. Laat nog eens 3 tot 4 minuten onder voortdurend roeren bakken zodat alle aroma's zich kunnen vermengen. Voeg de sojasaus toe. Bestrooi overvloedig met peper.
Dien op in de pan of giet het stoofpotje over in een warme diepe kom.

Soepje van peren met coulis van blauwe bosbessen
Voor 4 personen
200 gram blauwe bosbessen (diepgevroren)
4 peren

Laat de bosbessen ontdooien en mix ze.
Pel de peren en snij ze in schijven.
Leg ze in een diepe kom en overgiet ze met de bosbessencoulis.

Artikel gepubliceerd door op 07/11/2007

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Gezonde voeding en slank, rubriek Lichte menu's

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de Delimanjoo
Door Delimanjoo 28/03/13 - 22.30
Fitheid begint met een gezonde voeding en gezond koken. Tradioneel koken zonder vetstof en water. Gezond koken met succesgarantie! Beter eten. Beter leven. Kom naar één van onze kookdemo's, leer ...

Uw interactief gedeelte over Voeding

Neem deel aan de meest recente discussies

  • Van de specialist kreeg ik volgend dieet dat vezelrijk is en weinig tot geen lucht in de darmen ...

    Par Pelsie 27/11/2011 - 13h15

    4
    antwoorden
    3469 raadplegingen
  • Hallo Iedereen,        Ik heb dit artikel gelezen: ...

    Par Eddie 07/11/2011 - 00h18

    0
    antwoord
    1268 raadplegingen
  • ik ken ook mensen die heel positief zijn over herbalife

    Par miekea 20/09/2012 - 12h42

    3
    antwoorden
    1413 raadplegingen
  • Hello, Ik wil ook mijn ervaring meedelen Ik ben bijna 70jaar en had heel mijn leven volkoren brood ...

    Par spotter016 20/12/2012 - 12h33

    1
    antwoord
    1753 raadplegingen
  • En mag ik vragen hoe jij dat gebruikt? ik heb er geen enkele kennis mee groetjes Nathalie

    Par Lielieke 28/08/2015 - 08h44

    2
    antwoorden
    2394 raadplegingen
  • Hallo, Mensen die iets willen doen aan hun lijn, gezondheid, conditie, vitaliteit, ..Met Herbalife ...

    Par stephanie 12/04/2012 - 19h38

    3
    antwoorden
    1413 raadplegingen
  • Na elke maaltijd heb ik een opgeblazen gevoel in m'n buik. M'n buik begint te grommelen, en ik ...

    Par katrien 03/02/2011 - 15h49

    4
    antwoorden
    3469 raadplegingen
  • Hallo Iedereen,        Ik heb dit artikel gelezen: ...

    Par Eddie 07/11/2011 - 00h18

    0
    antwoord
    1268 raadplegingen
  • Volgens de ene instelling voor kinderwelzijn horen aardappelen thuis in de eerste, vaste ...

    Par Johnno 29/03/2012 - 10h22

    2
    antwoorden
    831 raadplegingen
  • Hey hey,   Voor mensen die tips willen om meer vezels binnen te krijgen, poste ik ...

    Par SpunkyMindfood 13/08/2012 - 16h53

    1
    antwoord
    1753 raadplegingen
  • Fitheid begint met een gezonde voeding en gezond koken.Tradioneel koken zonder vetstof en ...

    Par Delimanjoo 28/03/2013 - 22h30

    0
    antwoord
    1238 raadplegingen
  • ik heb al veel ervaring met Herbalife en ben er indertijd 40 kilo mee afgevallen. Nu na 9 jaar ben ...

    Par prutske42 03/01/2013 - 16h48

    2
    antwoorden
    2394 raadplegingen
  • Hey hey,   Voor mensen die tips willen om meer vezels binnen te krijgen, poste ik ...

    Par SpunkyMindfood 13/08/2012 - 16h53

    1
    antwoord
    1753 raadplegingen
  • Hallo, Mensen die iets willen doen aan hun lijn, gezondheid, conditie, vitaliteit, ..Met Herbalife ...

    Par stephanie 12/04/2012 - 19h38

    3
    antwoorden
    1413 raadplegingen
  • Volgens de ene instelling voor kinderwelzijn horen aardappelen thuis in de eerste, vaste ...

    Par Johnno 29/03/2012 - 10h22

    2
    antwoorden
    831 raadplegingen