• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Evenwichtige afslankmenu's van mei - n°14

Evenwichtige afslankmenu's van mei - n°14
De topgerechten van deze week zijn sardines en varkensvlees. De ingrediënten zijn niet duur en zorgen voor wat afwisseling. De recepten zijn allemaal licht, niet moeilijk om klaar te maken en evenwichtig samengesteld door onze voedingsdeskundige. Smakelijk!

Menu 1: Sardines met uien

Slaatje van courgettes
Sardines met uien
Kwark
Soep van kruidige aardbeien
Volkorenbrood

Slaatje van courgettes
Snij één of twee courgettes (al naargelang van de grootte) in dunne staafjes.
Dompel ze 2 minuten onder in lichtgezouten kokend water en laat ze daarna uitlekken.
Doe er kwartjes tomaat bij en groene sla naar smaak. Overgiet met een vinaigrette van citroensap en olijfolie.

Sardines met uien
voor 4 personen

Ingrediënten
600 gram sardines
2 citroenen
3 witte uien
4 tomaten
2 koffielepels olijfolie
1 blad laurier
grof zout

Vraag uw visboer om de sardines schoon te maken en te ontschubben.
Spoel ze grondig onder de kraan. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
Leg ze in een schotel en bestrooi met een kleine handgreep grof zout. Besprenkel met het sap van de citroenen. Meng goed dooreen met de hand en laat ongeveer 1 uur in de koelkast trekken.
Pel intussen de uien en snij ze in fijne schijfjes.
Dompel de tomaten 10 seconden onder in kokend water en ontvel ze. Snij ze doormidden en haal de pitjes weg. Hak het vruchtvlees grof.
Spoel de sardines opnieuw onder de kraan en dep ze droog.
Verhit de helft van de olie in een kookpot. Leg ongeveer een derde van de uien en de tomaten in de pot. Doe het blad laurier erbij. Schik de sardines er kop aan staart bovenop. Bestrooi met zout. Leg er nog een derde van de uien en de tomaten bovenop. Leg een volgende laag sardines en bestrooi met zout. Eindig met de rest van de uien en de tomaten. Bestrooi opnieuw met zout. Besprenkel het geheel met de rest van de olie
Leg het deksel op de pot en laat ongeveer 20 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.
Leg het sardinegerecht voorzichtig in een schotel en bestrooi overvloedig met peper.

Soepje van kruidige aardbeien
Snij de aardbeien in stukken. Leg ze in een schotel met een stuk steranijs en bestrooi met wat kaneel en peper.
Laat het geheel in de koelkast marineren tot net voor het opdienen.

Menu 2: Varkensnootjes met citrusvruchten

Tomaten met een zoutkorstje
Varkensnootjes met citrusvruchten
Gestoomde fijne groentjes
Yoghurt
Volkorenbrood

Tomaten met een zoutkorstje
Snij enkele tomaten in vieren en verwijder de zaadjes.
Snipper wat bieslook fijn en strooi het erover. Bestrooi met fleur de sel.

Varkensnootjes met citrusvruchten
voor 4 personen

Ingrediënten
400 gram mager varkensvlees
2 roze pompelmoezen
1 gele pompelmoes
1 bosje lente-uien
1 teentje look
1 sinaasappel
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels balsamicoazijn
1 koffielepel honing
1 koffielepel rode besjes
zout
peper

Snij het vlees in blokjes van 2 tot 3 cm. Zet weg.
Schil de pompelmoezen 'à vif': zorg ervoor dat al het wit eraf is. Maak de partjes tussen de vliezen los en leg ze in een kom.
Maak de uien schoon. Hak eentje ervan fijn en leg dat opzij.
Pel het knoflookteentje en hak het fijn.
Pers de sinaasappel uit.
Verhit de olie in een pan en bak het vlees aan alle kanten 2 tot 3 minuten aan. Haal het uit de pan en leg het op een warm bord.
Giet de olie weg, maar maak de pan niet schoon.
Doe de uien in de nog lichtjes vette pan. Bestrooi met wat zout en zet het vuur lager. Stoof de hele uien ongeveer 5 minuten en roer geregeld met een houten spatel.
Doe de azijn in de pan. Schraap de bakresten los met de spatel en deglaceer ze met de azijn. Doe de honing erbij en meng goed. Giet tot slot het sinaasappelsap in de pan. Meng en laat alles lichtjes indikken.
Doe het vlees en het vleessap dat er intussen is uitgelopen weer in de pan. Bestrooi met peper en zout. Doe het look erbij. Meng goed, leg het deksel op de pan en stoof 2 tot 3 minuten op een matig vuur. Leg het vlees en de saus daarna in een schotel.
Doe de pompelmoespartjes in de kookpot en verwarm ze al roerend 1 tot 2 minuten.
Leg ze in de schotel rond het vlees. Bestrooi met de apart gehouden gehakte ui en de rode besjes. Dien meteen op.

Gestoomde fijne groentjes
Snij enkele artisjokken in poivradesaus in tweeën (één per persoon)
Maak een bosje lente-uien schoon en hou 5 cm van de steel.
Snij de koppen van een klein bot groene asperges.
Stoom alle groenten en zorg dat ze nog knapperig zijn, dan blijven de vitamines beter bewaard. Geef ze als bijgerecht bij het varkensvlees.

Artikel gepubliceerd door op 27/05/2008

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Gezonde voeding en slank, rubriek Lichte menu's

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de Delimanjoo
Door Delimanjoo 28/03/13 - 22.30
Fitheid begint met een gezonde voeding en gezond koken. Tradioneel koken zonder vetstof en water. Gezond koken met succesgarantie! Beter eten. Beter leven. Kom naar één van onze kookdemo's, leer ...

Uw interactief gedeelte over Voeding

Neem deel aan de meest recente discussies

  • Van de specialist kreeg ik volgend dieet dat vezelrijk is en weinig tot geen lucht in de darmen ...

    Par Pelsie 27/11/2011 - 13h15

    4
    antwoorden
    3469 raadplegingen
  • Hallo Iedereen,        Ik heb dit artikel gelezen: ...

    Par Eddie 07/11/2011 - 00h18

    0
    antwoord
    1268 raadplegingen
  • ik ken ook mensen die heel positief zijn over herbalife

    Par miekea 20/09/2012 - 12h42

    3
    antwoorden
    1413 raadplegingen
  • Hello, Ik wil ook mijn ervaring meedelen Ik ben bijna 70jaar en had heel mijn leven volkoren brood ...

    Par spotter016 20/12/2012 - 12h33

    1
    antwoord
    1753 raadplegingen
  • En mag ik vragen hoe jij dat gebruikt? ik heb er geen enkele kennis mee groetjes Nathalie

    Par Lielieke 28/08/2015 - 08h44

    2
    antwoorden
    2394 raadplegingen
  • Hallo, Mensen die iets willen doen aan hun lijn, gezondheid, conditie, vitaliteit, ..Met Herbalife ...

    Par stephanie 12/04/2012 - 19h38

    3
    antwoorden
    1413 raadplegingen
  • Na elke maaltijd heb ik een opgeblazen gevoel in m'n buik. M'n buik begint te grommelen, en ik ...

    Par katrien 03/02/2011 - 15h49

    4
    antwoorden
    3469 raadplegingen
  • Hallo Iedereen,        Ik heb dit artikel gelezen: ...

    Par Eddie 07/11/2011 - 00h18

    0
    antwoord
    1268 raadplegingen
  • Volgens de ene instelling voor kinderwelzijn horen aardappelen thuis in de eerste, vaste ...

    Par Johnno 29/03/2012 - 10h22

    2
    antwoorden
    831 raadplegingen
  • Hey hey,   Voor mensen die tips willen om meer vezels binnen te krijgen, poste ik ...

    Par SpunkyMindfood 13/08/2012 - 16h53

    1
    antwoord
    1753 raadplegingen
  • Fitheid begint met een gezonde voeding en gezond koken.Tradioneel koken zonder vetstof en ...

    Par Delimanjoo 28/03/2013 - 22h30

    0
    antwoord
    1238 raadplegingen
  • ik heb al veel ervaring met Herbalife en ben er indertijd 40 kilo mee afgevallen. Nu na 9 jaar ben ...

    Par prutske42 03/01/2013 - 16h48

    2
    antwoorden
    2394 raadplegingen
  • Hey hey,   Voor mensen die tips willen om meer vezels binnen te krijgen, poste ik ...

    Par SpunkyMindfood 13/08/2012 - 16h53

    1
    antwoord
    1753 raadplegingen
  • Hallo, Mensen die iets willen doen aan hun lijn, gezondheid, conditie, vitaliteit, ..Met Herbalife ...

    Par stephanie 12/04/2012 - 19h38

    3
    antwoorden
    1413 raadplegingen
  • Volgens de ene instelling voor kinderwelzijn horen aardappelen thuis in de eerste, vaste ...

    Par Johnno 29/03/2012 - 10h22

    2
    antwoorden
    831 raadplegingen