• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Evenwichtige afslankmenu's van juni - n°9

Evenwichtige afslankmenu's van juni - n°9De topgerechten van deze week zijn met weinig vet bereid en dus licht. En ze zijn bovendien helemaal niet moeilijk om klaar te maken. Smakelijk!

Menu 1 - Stoofpotje van cantharellen in persillade

IJsgekoelde soep van wortelen met muskaatnoot
Kalfsribbetjes met rozemarijn
Stoofpotje van cantharellen in persillade
Yoghurt
Fruit
Volkorenbrood

IJsgekoelde soep van wortelen met muskaatnoot
Schraap een bot jonge wortelen en snij ze in ronde schijfjes. Stoom ze gaar in het stoomtoestel met een glas halfvolle melk.
Mix de wortelen met enkele ijsblokjes. Leng eventueel aan met wat melk of water tot u de gewenste consistentie hebt. Rasp er dan flink wat muskaatnoot over. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
Zet de soep in de koelkast of de diepvriezer tot ze door en door koud is

Stoofpotje van cantharellen in persillade
Voor 4 personen

Ingrediënten
600 tot 700 gram cantharellen
2 teentjes look
2 sjalotten
2 bosjes peterselie
1 eetlepel olijfolie
zout
peper

Maak de cantharellen schoon. Snij de uiteinden van de steeltjes af en wrijf ze zorgvuldig schoon keukenpapier. Als ze heel vuil zijn, kunt u ze in een zeef onder stromend water houden.
Pel de lookteentjes en de sjalotjes en hak ze met een groot mes niet al te fijn. Leg ze afzonderlijk weg.
Stroop de blaadjes peterselie van de takjes en hak ze op dezelfde manier. Meng de look met de peterselie.
Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag. Doe de sjalotjes erin en stoof ze onder voortdurend roeren goudbruin. Wees alert, want sjalotjes branden snel aan.
Doe er de cantharellen bij en bestrooi met zout. Laat 5 tot 6 minuten bakken, maar zorg dat ze beetgaar blijven. Als ze te lang stoven, verliezen de paddenstoelen hun aroma.
Doe er ten slotte de persillade bij. Schud een paar keer stevig, zodat de persillade en de paddenstoelen goed vermengd raken.
Bestrooi overvloedig met peper. Laat nog hooguit 1 tot 2 minuten bakken. Dien goed heet op.

Kalfsribbetjes met rozemarijn
Kalfsvlees gaat goed samen met cantharellen.
Hak wat rozemarijn en wrijf het vlees er aan weerskanten mee in. Bak het vlees op een zacht vuurtje in een pan met antiaanbaklaag of in een braadpot. Hou het vlees nog een beetje rozig, dan is het malser. Snij het vet na het bakken zorgvuldig weg.


Menu 2 - Gebakken eendenfilet met sjalotjes en prinsessenboontjes

Soep van meloen met munt
Gebakken eendenfilet met sjalotjes en prinsessenboontjes
Gebakken aardappeltjes
Kwark
Fruitslaatje
Volkorenbrood

Soep van meloen met munt
Snij twee meloenen doormidden. Verwijder de zaadjes. Haal uit één helft balletjes en leg ze meteen in de diepvriezer.
Haal het vruchtvlees uit de andere helften. Haal de helften goed leeg en leg de lege helften in de koelkast.
Mix het vruchtvlees tot een crème en doe er een beetje port bij.
Zet deze soep 2 uur in de koelkast tot ze goed is afgekoeld. U kunt ze ook net voor het opdienen 10 tot 15 minuten in de diepvriezer zetten.
Verdeel de ijsgekoelde meloenballetjes over de kopjes. Giet de gekoelde soep erover. Versier met enkele blaadjes verse munt.

Gebakken eendenfilet met sjalotjes en prinsessenboontjes
Voor 4 personen

Ingrediënten
500 tot 600 gram prinsessenboontjes
2 eendenfilets
3 sjalotjes
enkele takjes bieslook
1 klein glaasje maderawijn
fleur de sel
peper

Maak met een mespunt enkele schuine inkervingen in de filets.
Pel de sjalotjes en snipper ze fijn.
Breek de eindjes van de boontjes ad en was ze. Spoel ook het bieslook.
Verwarm wat water in het stoomtoestel. Leg de boontjes in een vak en stoom ze gaar in 8 tot 10 minuten of langer, als u ze iets minder knapperig wilt. Haal de boontjes uit het stoomtoestel. Laat ze wat afkoelen en bind ze in bundeltjes met een takje bieslook. Hou ze warm.
Verhit een pan met antiaanbaklaag (zonder vetstof). Leg de filets er met de velkant naar onderen in zodra de pan goed heet is. Laat 5 tot 6 minuten op een zacht vuur bakken. Draai de filets dan om en bak ze nog eens zo lang of langer al naargelang of u ze rozig of goed doorbakken wilt.
Leg de filets op een voorverwarmd bord. Bestrooi de vleeskant met wat fleur de sel.
Giet het vet in de pan weg, maar wrijf de pan niet schoon. Doe de sjalotjes erin, roer goed en laat ze op een zacht vuurtje en onder voortdurend roeren lichtjes bruinen.
Doe de maderawijn erbij. Schrap de bakresten los en deglaceer ze. Laat lichtjes inkoken.
Verwarm de boontjes opnieuw in het stoomtoestel. Snij de eendenfilets in dunne repen en snij al het vet weg. Leg ze op een schotel. Giet het sap in de pan bij het braadvocht en laat het nog heel even koken. Giet de saus over de filets. Leg de boontjes ernaast en dien op.

Slaatje van perziken met frambozen
Schil de perziken en snij ze in vieren. Schik ze mooi op een schotel of groot bord en verdeel de inhoud van een bakje frambozen tussen de kwartjes.

Artikel gepubliceerd door op 03/06/2008

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

  • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating