• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Evenwichtige afslankmenu's van juni - n°12

Evenwichtige afslankmenu's van juni - n°12Deze week staan er enkele verfijnde recepten op het menu: rosbief met gekonfijte sjalotjes en koude soep van courgettes met gebakken asperges. Alle gerechten zijn licht want bereid met weinig vet, en ze zijn helemaal niet moeilijk om klaar te maken. Smakelijk!

Menu 1: Rosbief met gekonfijte sjalotjes

Geraspte wortelen met sinaasappel
Rosbief met gekonfijte sjalotjes
Gestoomde prinsessenboontjes
Kwark
Rode vruchten met balsamicoazijn
Volkorenbrood

Geraspte wortelen met sinaasappel
Rasp de wortelen heel fijn. Bestrooi ze overvloedig met peper.
Schil een sinaasappel met een dunschiller en zorg dat al het wit eraf gaat. Verdeel de sinaasappel in partjes en snij de partjes in tweeën. Werk boven een kom zodat er geen sap verloren gaat.
Meng het sap en de sinaasappelpartjes onder de wortelen.
Olie hoeft er niet bij.

Rosbief met gekonfijte sjalotjes
Voor 4 personen

Ingrediënten
500 gram kleine grijze sjalotjes
1 eetlepel olijfolie
1 rosbiefgebraad (bij voorkeur dunne of dikke lende)
zout
versgemalen peper

Kies bij voorkeur grijze sjalotjes, die zijn beter van smaak. Leg ze 15 minuten in de diepvriezer, dan prikkelen ze minder bij het schoonmaken. Verwarm de oven voor op 250 °C (Gasstand 8).
Pel de sjalotjes.
Verhit een scheut olie in een grote braadpot. Doe de sjalotjes erin, draai ze om en om tot ze lichtjes beginnen te kleuren. Haal ze met een schuimspaan uit de pot en giet de olie weg.
Doe de sjalotjes terug in de pot en bestrooi ze met een beetje zout. Giet er een half glas water bij, leg het deksel op de pot, draai het vuur lager en laat de sjalotten konfijten. Schud ze af en toe en doe er indien nodig nog wat water bij. Breng op smaak met peper en zout.
Verwijder het vet van de rosbief. Wrijf hem met een kwastje in met wat olijfolie. Leg de rosbief in een ovenschotel. Strooi er nog geen zout over. Zet de schotel in de oven en laat 15 minuten per pond bakken.
Zet de oven na 10 minuten op 200 °C. Bestrooi de rosbief nu pas met zout. Doe wat water of witte wijn in de schotel en besprenkel het gebraad ermee.
Besprenkel het gebraad opnieuw na 10 minuten.
Haal de rosbief uit de oven als hij gaar is en dek hem af met een vel aluminiumfolie. Laat het gebraad ten minste 5 minuten rusten.
Doe de rosbief met het braadvocht in een schotel. Leg de gekonfijte sjalotjes eromheen. Bestrooi het geheel overvloedig met peper.

Prinsessenboontjes met peterselie
Kook de boontjes beetgaar in lichtgezouten kokend water.
Stroop een vierde van de blaadjes van een bosje peterselie af en versnipper ze heel fijn. Werk er met een vork een klontje boter onder. Plet de boter tot u een min of meer homogene massa krijgt
Giet de prinsessenboontjes af en schrik ze onder koud stromend water of in water met ijsblokjes, dan blijven ze mooi groen.
Doe de boontjes in een verwarmde braadpot samen met de peterselieboter en meng alles tot de boter gesmolten is.

Rode vruchten met balsamicoazijn
Was een paar porties aardbeien, doe de steeltjes eraf en snij de aardbeien doormidden. Meng ze in een grote kom voorzichtig met een paar porties frambozen.
Doe er een eetlepel balsamicoazijn bij en een snuifje peper. Meng opnieuw en dien goed koel op.



Menu 2: Koude soep van courgettes en gebakken asperges

Koude soep van courgettes en gebakken asperges
Dunne schijfjes venkel met rauwe ham
Kwark
Fruitsalade van bloedperziken en aalbessen met vanilleyoghurt
Volkorenbrood

Koude soep van courgettes en gebakken asperges
Voor 4 personen

Ingrediënten
1 bussel groene asperges
4 courgettes
1/2 bosje platte peterselie
1/2 bosje kervel
1/4 blokje rundbouillon
2 glazen ijsblokjes
1 eetlepel olijfolie
zout
peper

Snij de harde onderkant van de asperges weg. Was en schil de asperges.
Snij de kopjes af op 5 cm van de punt en hou die apart.
Snij de rest van de stelen in grote stukken.
Was de courgettes en snij ze in stukken.
Stroop de blaadjes peterselie en kervel van de takjes. Hou er een deel van apart.
Doe de aspergestukken, de stukken courgette, de rest van de peterselie en de kervel in een hogedrukpan. Doe er een half glas water en het verkruimelde blokje bouillon bij. Laat 5 minuten koken.
Mix de soep met de ijsblokjes tot een mooie homogene massa.
Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Doe er eventueel nog wat water bij als de soep te dik is. Giet de soep in een terrine en zet ze in de diepvriezer om ze nog verder te laten afkoelen.
Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag en bak de aspergepunten al roerend 3 tot 4 minuten.
Haal de aspergepunten uit de pan, laat ze uitlekken op een vel keukenpapier en doe ze bij de soep. Meng ze niet onder de soep zodat ze mooi blijven bovendrijven. Versier met de apart gehouden plukjes kervel en peterselie.

Dunne schijfjes venkel met rauwe ham
Stoom één venkelknol per persoon beetgaar in de stoomkoker of kook ze in lichtgezouten kokend water. Let erop dat ze heel knapperig blijven.
Snij per persoon één snee rauwe ham in heel dunne repen en verwijder alle vetranden.
Snij de venkelknollen in dunne schijfjes en vermeng ze met de reepjes ham.
Meng in een kom per persoon één eetlepel lichte room met wat citroensap, een mespunt mosterd, zout en peper.
Giet deze saus over de venkel en de ham. Dien lauw op.

Fruitsalade bloedperziken en aalbessen met vanilleyoghurt
Snij de bloedperziken in schijven. Stroop de aalbessen van de steeltjes.
Doe het fruit in een schotel of op een bord en hou in het midden een opening vrij.
Klop een potje romige yoghurt op met twee of drie druppels vloeibare vanille. Giet de yoghurt in de opening.

Artikel gepubliceerd door op 24/06/2008

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

  • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating