• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Evenwichtige afslankmenu's van juni - n°11

Evenwichtige afslankmenu's van juni - n°11Kip met gekonfijte look, pikante koolvis met limoen... de woorden alleen al dragen een zomers parfum! Het zijn meteen ook de topgerechten van deze week. Ze zijn licht want bereid met weinig vet, en helemaal niet moeilijk om klaar te maken .

Menu 1 - Kip met gekonfijte look

Salade van gemengde sla met bloemen
Kip met gekonfijte look
Gebakken courgettes
Yoghurt
Fruit
volkorenbrood

Salade van gemengde sla met bloemen
Breng de gemengde sla op smaak met een vinaigrette van olijfolie, balsamicoazijn, zout en peper. Doe er dan de inhoud van een bakje bloemen bij (te koop in de afdeling verse groenten van sommige warenhuizen).

Kip met gekonfijte look
Voor 4 personen

Ingrediënten
1 hoevekip
2 bollen look
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
2 koffielepels kalfsfond in poedervorm
1 glas witte wijn
zout
peper

Verwarm de oven voor op 230 °C (Gasstand 8). Pel twee teentjes look en stop ze in de buik van de kip. Strooi binnenin ook zout en peper en leg de kip dan in een ovenschotel.
Maak alle andere teentjes look los maar pel ze niet. Verdeel ze evenredig rond de kip. Verkruimel de tijm en de rozemarijn en strooi die over de kip. Zet de schotel in de oven.
Los de kalfsfond op in een klein glas heet water.
Haal de ovenschotel na 15 minuten uit de oven en giet de kalfsfond over de kip. Strooi er een beetje zout over en zet de schotel weer in de oven. Draai de temperatuur op 180 °C (Gasstand 6).
Laat nog ongeveer 40 minuten bakken. Giet er een deel van de wijn bij en besprenkel de kip geregeld met het vocht. Draai ook de knoflooktenen om. Bedek de kip met een vel aluminiumpapier, zodat de filet mooi zacht blijft.
Haal de schotel uit de oven. Hou de kip schuin, zodat het braadvocht dat aan de binnenkant zit eruit kan lopen. Leg de kip dan op een schotel en leg ook de knoflookteentjes errond. Dek af met een vel aluminiumpapier en laat nog 10 minuten rusten.
Doe de rest van de wijn in de ovenschotel en deglaceer met een spatel. Schrap alle bakresten goed los. Geef de saus er apart bij.

Gebakken courgettes met peterselie
Was de courgettes en snij ze in schijven.
Verhit wat olijfolie in een grote braadpot en stoof de courgette snel aan tot ze beetgaar zijn. Bestrooi ze pas op het laatste moment met zout en peper. Meng er een 1/2 bosje peterselie onder.


Menu 2 - Pikante rauwe koolvis met limoen

Salade van aubergine met yoghurt en paprika
Pikante rauwe koolvis met limoen
Pikante wortelen
Kwark
Kruidige aardbeien
Volkorenbrood

Salade van aubergine met yoghurt en paprika
Maak één of twee aubergines (al naargelang de grootte) schoon en snij ze in blokjes. Laat ze 1 uur trekken in zout. Stoom ze vervolgens gaar en laat ze afkoelen tot ze lauw zijn.
Ontvel 2 of 3 tomaten, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in blokjes.
Meng de tomaat met de aubergine.
Breng op smaak met gezouten en met paprikapoeder en citroensap vermengde yoghurt. Doe er enkele zwarte olijven bij en eventueel de rest van de radijzen (van het visgericht). Snij die in dat geval in kleine schijfjes.

Pikante rauwe koolvis met limoen
Voor 4 personen

Ingrediënten
600 gram koolvisfilet
4 trostomaten
1 witte ui
2 teentjes look
20 radijsjes
½ rood pepertje
4 limoenen
enkele takjes koriander
2 eetlepels olijfolie
zout
versgemalen peper

Snij de koolvisfilet in blokjes. Doe ze in een slakom en strooi er een beetje zout over. Bestrooi overvloedig met peper en meng goed.
Dompel de trostomaten 20 seconden in kokend water en ontvel ze. Verwijder alle pitjes en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Zet weg.
Pel de ui en de look en hak ze fijn.
Maak de radijzen schoon, was ze en snij ze in dunne schijfjes.
Hak een ½ rood pepertje fijn.
Pers de limoenen uit. Stroop enkele blaadjes koriander van de takjes.
Doe de ui, de look, het pepertje, de radijzen en de helft van de tomaten bij de vis in de slakom. Meng alles goed. Giet het limoensap en de olie erbij.
Meng, proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Doe de rest van de tomaten op de visschotel. Zet die ten minste 30 minuten in de koelkast. Het gerecht moet door en door koud zijn. Leg er net voor het opdienen de korianderblaadjes op.

Pikante wortelen
Schraap enkele jonge worteltjes en snij ze in schijven. Doe ze in een kookpot en zet ze onder water.
Leg het deksel op de pot en laat op matig vuur pruttelen tot het water verdampt is. Doe er vijf minuten voor het einde van de kooktijd de rest van het rode pepertje (van de visschotel) bij. Hak het eerst fijn.

Kruidige aardbeien
Pluk de steeltjes van de aardbeien en snij ze in stukken. Bestrooi ze overvloedig met peper. Als de aardbeien goed rijp zijn, kunt u de suiker weglaten.

Artikel gepubliceerd door op 17/06/2008

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

  • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating