• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Evenwichtige afslankmenu's van juli - n°13

Evenwichtige afslankmenu's van juli - n°13Kippenbout met asperges en wortelen, en tonijn met zachtjes gestoofde uien en groene peper... dit zijn onze topgerechten van de week. Ze zijn allemaal licht, want bereid met weinig vet, en ze zijn ook helemaal niet moeilijk om klaar te maken. Smakelijk!

Menu 1 - Kippenbout met asperges en wortelen

Tomaten Black Krim met basilicum
Kippenbout met asperges en wortelen
Yoghurt
Slaatje van bloedperziken en appelen met munt
Volkorenbrood

Tomaten Black Krim met basilicum
Snij de tomaten in vieren. Verwijder met een klein lepeltje het merendeel van de zaadjes.
Doe er de basilicumblaadjes in hun geheel bij.
Maak een vinaigrette met een scheut balsamicoazijn en fleur de sel. Olie hoeft niet.

Kippenbillen met asperges en wortelen
Voor 2 personen

Ingrediënten
1 bot groene asperges
3 tot 4 wortelen
2 kippenbillen
1 koffielepel olijfolie
1 koffielepel gevogeltefond in poeder
1 eetlepel room (evt. light)
zout
peper

Verwarm de oven voor op 200 °C (Gasstand 8). Breng een pot met licht gezouten water aan de kook.
Breng ook het water in het stoomtoestel aan de kook.
Schil de asperges, was ze en snij de harde uiteinden eraf. Bind ze samen in twee of drie bundeltjes om het koken te vergemakkelijken.
Schraap de wortelen en rasp ze grof.
Leg de kippenbillen in een ovenschotel. Vet ze met een kwastje in met wat olijfolie.
Zet de schotel 5 minuten in de oven. Los de gevogeltefond op in 3 eetlepels water.
Draai de knop van de oven lager op 180 °C. Giet de fond in de schotel en besprenkel de kip ermee.
Zet de asperges met de kop naar boven in het kokende water.
Stoom de geraspte wortelen gaar. Doe er een klein beetje zout op
Laat de kip nog eens 15 tot 20 minuten bakken en besprenkel ze regelmatig met het braadvocht. Draai de bouten halverwege de baktijd om.
Laat de asperges uitlekken en leg ze op een schotel. Schik de wortelen ernaast.
Leg er ook de kippenbouten bij.
Deglaceer het braadvocht in de ovenschotel met de room. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Overgiet de kip met de saus.

Slaatje van bloedperziken en appel met munt
Snij een aantal bloedperziken en een appel in vieren. Doe er enkele hele en versnipperde muntblaadjes bij, en ook enkele dunne reepjes limoenschil.
Breng op smaak met het sap van de limoen en een beetje fijne suiker.


Menu 2 - Tonijn met zachtjes gestoofde uien en groene peper

Wortelsoep met gember
Tonijn met zacht gestoofde uien en groene peper
Romige broccoli en bloemkool
Kwark
Fruit
Volkorenbrood

Wortelsoep met gember
Snij enkele porties diepgevroren of verse wortelen in stukken en kook ze gaar in een bodempje water.
Mix de soep. Maak ze eventueel wat dunner met wat water. Doe er verse, geraspte gember bij naar smaak, samen met wat zout en peper.
Deze soep kan bij heet weer koud worden gegeten. Zet ze dan een poos in de diepvriezer om ze goed koel te krijgen. Verwarm ze anders, als u ze warm opdient.
Strooi er net voor het opdienen wat plukjes kervel over.

Tonijn met zacht gestoofde uien en groene peper
Voor 4 personen

Ingrediënten
4 witte uien
2 koffielepels kalfsfond
1 koffielepel groene peperbolletjes
1 takje selderij
4 tonijnmoten van 100 tot 150 gram
roze peper
fleur de sel
vers gemalen peper

Pel de uien en snij ze in vieren.
Doe ze in een braadpot. Los de kalfsfond op in een half glas warm water en giet dat bij de uien. Stoof de uien 15 tot 20 minuten op een zacht vuurtje. Doe er halverwege de kooktijd de groene peper bij.
Maak de selderij schoon en snij hem in kleine blokjes. Breng wat water in de lade van een stoomtoestel aan de kook en leg de selderij erin. Stoom de tonijn 10 minuten.
Haal de uien uit de pot en leg ze op een schotel. Laat het kookvocht lichtjes indikken.
Haal de selderij uit het stoomtoestel. Leg de tonijn en de selderij bij de uien.
Overgiet met het ingekookte braadvocht.
Strooi er enkele roze peperbolletjes en wat fleur de sel over. Geef tot slot een stevige draai aan de pepermolen.

Romige broccoli en bloemkool
Stoom enkele porties broccoli- en bloemkoolroosjes gaar in het stoomtoestel of kook ze gaar in licht gezouten water.
Verwarm wat room (evt. light) en meng er een lepel Dijonmosterd onder. Overgiet de groenten met deze saus.

Artikel gepubliceerd door op 15/07/2008

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

  • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating