PUBLICITÉ

Evenwichtige afslankmenu's van april - n°11

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist op 10/04/2007 - 00h00
-A +A

Het gaat er niet om om in een recordtempo 5 kilo of meer af te vallen, maar om uw ideale gewicht terug te vinden door van alles te eten zonder honger te lijden.

PUB
Overzicht

De menu's hieronder zijn evenwichtig en overvloedig. Ze zijn allemaal samengesteld volgens het volgende model:

. Ontbijt
Thee of koffie, eventueel met afgeroomde melk.
100 gram fruit
Kwark met 0 of 20% vet, onbeperkt
50 gram volkorenbrood

. Middagmaal
100 gram vlees (of 150 gram vis of 2 eieren)
minstens 200 gram groenten
50 gram brood (of 125 gram aardappelen of pasta of gekookte rijst)
2 potjes yoghurt natuur of kwark met 0 of 20% vet, onbeperkt
100 gram fruit

. Avondmaal
minstens 200 gram groenten verwerkt in soep
50 gram vlees (of 75 gram vis of 1 ei)
50 gram brood (of 125 gram aardappelen of pasta of gekookte rijst)
2 potjes yoghurt natuur of kwark met 0 of 20% vet, onbeperkt
100 gram fruit

. Dagelijkse hoeveelheid vetstof: 5 gram boter en 10 gram olie
. Dagelijkse hoeveelheid suiker: 5 gram

Eet langzaam en stop zo gauw u een verzadigd gevoel krijgt.
Stap of beweeg minstens 1 uur per dag.
Zet uw weegschaal in de kast: het heeft geen zin om u vaak te wegen, één keer per maand volstaat.

Menu
Slaatje van veldsla, kleine artisjokken en sinaasappel
Ingrediënten

4 personen
1 bakje veldsla
4 kleine paarse artisjokken
1 citroen
2 sinaasappelen
2 jonge wortels
2 teentjes knoflook
2 eetlepels ciderazijn
1 koffielepel mosterd
2 eetlepels olijfolie
zout
peper

Was de veldsla. Zwier ze droog of dep ze goed droog in een keukenhanddoek. Verwijder de buitenste bladeren van de artisjokken. Snij de bovenkant af met een groot mes. Snij de rest in dunne schijven. Leg ze systematisch in een kom met water en het citroensap.
Schil de sinaasappelen. Haal er al het wit af en verdeel ze in partjes. Schraap de wortelen en rasp ze. Schil de knoflookteentjes en hak ze fijn. Meng in een kom de ciderazijn met de mosterd. Doe er dan de olie bij, het look, een beetje zout en peper. Roer goed. Doe er de veldsla bij en meng alles goed dooreen. Leg de veldsla in een slakom. Laat de sneetjes artisjok uitlekken, droog ze en doe ze bij de sla. Verdeel er de geraspte wortel en de sinaasappelpartjes over. Dien goed koel op.
(Veldsla bevat heel veel vitamines en mineralen, sinaasappelen zitten boordevol vitamine C. Dit slaatje is de ideale kost voor het eind van de winter, want het vult de eventuele tekorten weer aan)

Hamburger met sperziebonen
Bak of gril de hamburgers. Kook de diepgevroren boontjes in water met wat zout
(ongeveer 10 tot 12 minuten). Besprenkel ze met citroensap. Doe er eventueel nog een klontje verse boter bij.

Soepje van aardbeien met witte wijn
Snij de aardbeien in stukjes. Laat ze 10 tot 15 minuten marineren (intussen kunt u de rest van de maaltijd bereiden) in een bodempje zoete witte wijn of muskaatwijn met enkele muntblaadjes.

Menu

Velouté van asperges met roze pompelmoes
Ingrediënten

4 personen
1 pak witte asperges
1 roze pompelmoes
1 blokje gevogeltebouillon
2 eierdooiers
maïszetmeel
zout
peper

Schil de asperges. Snij de kopjes eraf op 6 tot 7 cm hoogte. Snij de rest in stukken. Schil de pompelmoes. Verwijder al het wit, verdeel hem in partjes en zet die opzij. Breng 1 liter water met het bouillonblokje aan de kook. Leg er de aspergekoppen en -stukken in zodra het water kookt. Haal de kopjes eruit zodra ze beetgaar zijn (5 tot 6 minuten). Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Laat de rest van de asperges nog 10 minuten koken. Mix alles dan tot u een mooi homogene soep krijgt.
Doe de eierdooiers in een kom. Giet er voorzichtig een lepel van de soep bij. Roer intussen continu, want de dooiers mogen niet koken. Doe het mengsel in de pot bij de soep. Los 1 of 2 koffielepels maïszetmeel op in een glas met een beetje soep. Giet het mengsel bij de soep en meng alles goed dooreen. Verwarm de soep opnieuw al roerend opnieuw, maar laat ze niet meer koken. Breng op smaak met zout en peper. Giet de soep in een terrine. Doe de aspergekopjes erbij en de pompelmoespartjes. Dien meteen op.

Gambabrochettes met saffraanrijst
Gril de gamba's met veel zorg. Laat ze niet te gaar worden, want dan smaken ze een stuk minder. Kook de rijst op Creoolse wijze (3 keer het volume van de rijst aan water) met saffraan.

Sneeuweieren met aardbeiencoulis
Gebruik de eiwitten die nog over zijn van de aspergesoep. Klop de eiwitten stijf en voeg al kloppend een beetje suiker toe. Breng een hoeveelheid melk aan de kook met een opengesneden vanillepeul. Maak met behulp van twee lepels balletjes van het eiwit en pocheer ze in de melk. Mix een portie aardbeien met een beetje munt. Giet de coulis over de gepocheerde eiwitten.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist op 10/04/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ