• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Euromelanoma: de nieuwe campagne gaat van start

Euromelanoma: de nieuwe campagne gaat van start

Wilt u zich gratis laten controleren op melanomen? Dat kan, want elk jaar organiseert Euromelanoma in het voorjaar een gratis screeningsdag.

Elk jaar gratis screening

De vereniging Euromelanoma organiseert elk jaar een dag waarop risicopersonen zich kunnen laten onderzoeken op eventuele huidletsels die kankerverwekkend kunnen worden. Op die manier wil de vereniging haar steentje bijdragen tot de preventie van huidkanker, het melanoom op kop. De screening richt zich alleen tot risicopersonen, niet tot donkere huidtypes want die lopen zo goed als geen gevaar. Om zoveel mogelijk mensen ervan te laten genieten is de campagne dit jaar uitgebreid tot een volledige week, de week van 16 mei. Wil u van deze gelegenheid gebruik maken? U hoeft zich enkel in te schrijven op de website www.euromelanoma.org. Daar vindt u ook een lijst van de deelnemende dermatologen.

 

Screening van cruciaal belang tegen melanomen

Het melanoom is de ergste vorm van huidkanker. Anders dan vaak wordt gedacht, ontwikkelt het zich niet uitsluitend vanuit schoonheidsvlekken (in amper 30 tot 50% van de gevallen ontstaat het vanuit een al bestaande schoonheidsvlek). Melanomen lijken in het beginstadium wel op schoonheidsvlekken. Daarom wordt ook aangeraden om ze nauwgezet in de gaten te houden. Melanomen zijn bijzonder agressief, maar bij vroegtijdige opsporing kunnen ze goed behandeld worden. Zo blijkt uit de statistieken dat het sterftecijfer in Europa stabiel is of zelfs lichtjes daalt, en dat ondanks het stijgende aantal gevallen. Als ze in het prille beginstadium worden ontdekt, bedragen de overlevingskansen voor de volgende vijf jaar 90 tot 95%. Het is dus belangrijk om regelmatig een opsporingsonderzoek te laten uitvoeren. Tijdens dit onderzoek kunnen eventuele andere minder ernstige, maar ook veel voorkomende vormen van huidkanker worden opgespoord.

 

Artikel gepubliceerd door op 02/05/2011

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten