Etter

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Pus; troebele grauwgele vloeistof die bestaat uit ontstekingsresten, zoals dode en levende bacteriën, witte bloedcellen en afgestorven weefselelementen. Een etterige ontsteking wordt veelal veroorzaakt door bacteriën en niet door virussen, daar de eerstgenoemde veelal giftige stoffen produceren die het weefsel beschadigen waarin ze zijn doorgedrongen, en bovendien grote hoeveelheden witte bloedcellen uit de bloedbaan aantrekken, terwijl virussen zich in de bloedbaan verspreiden en een algemene ziekte veroorzaken.

Etterblaasje
Huidaandoening, gekenmerkt door met vloeistof gevulde blaasjes in de huid. Bij jonge baby's moet zelfs een enkel geïnfecteerd vlekje of pukkeltje in de eerste levensmaanden ernstig worden genomen. Een zuigeling krijgt zelden puistjes voor het eind van de eerste week, maar daarna ziet men ze vrij veel in kraamklinieken, waar stafylokokken-infecties zich gemakkelijk kunnen uitbreiden.
Een goede behandeling is penselen met gentiaanviolet dat weliswaar een griezelige kleur heeft maar beter helpt dan zalf omdat het blaasje gauw opdroogt. Men kan het blaasje ook aanstippen met jodiumtinctuur of mercurochroom.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wratten, wat kan u er thuis tegen doen? Gepubliceerd op 19/08/2013 - 15h56

Een wrat verdwijnt vaak vanzelf. Toch start u beter een behandeling, om te vermijden dat de wrat uitbreidt, of dat u anderen besmet. Met een behandeling op basis van salicylzuur of op basis van cryotherapie (bevriezing) kunt u trouwens zelf beginnen.

Oculaire herpes: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 05/08/2015 - 10h04

Iedereen kent herpes van het virus dat de beruchte koortsblaasjes (labiale herpes) veroorzaakt of de geslachtsdelen aantast (genitale herpes). Maar ook de ogen kunnen door het virus besmet raken. We spreken dan van oculaire herpes of oogherpes. Als d...

Meer artikels