Espressomachines: echte broeihaarden voor bacteriën!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/12/2015 - 14h39
-A +A

Een Spaanse studie heeft onze zo gekoesterde espressomachines onder de loep genomen. En wat blijkt? De apparaten herbergen tal van bacteriën, waaronder ook ziektekiemen. Een kopje koffie uit de espressomachine kan u dus ziek maken…

PUB

Ook in onze espressomachines ontwikkelen zich bacteriën

Espressoapparaten zijn thuis en op het werk niet meer weg te denken. We maken er de hele dag gebruik van. Een kopje zwarte koffie om wakker te worden, een koffietje in de voormiddag voor de gezelligheid (ristretto, lungo of cappuccino), eentje na de lunch of in de loop van de namiddag als opkikkertje… Koffie kan op elk uur van de dag gedronken worden, en sommige mensen zetten hun apparaat pas ’s avonds voor het slapengaan uit.

Maar wie maakt zijn espressomachine ook regelmatig schoon?

Espressomachines: opvangbakjes voor capsules zijn de grootste besmettingshaard

De onderzoekers bestudeerden onder meer stalen van nieuwe Nespressomachines (het meest verspreide merk) die het afgelopen jaar in gebruik waren. Het resultaat: in alle apparaten zaten matige tot grote hoeveelheden bacteriën - tot 67 verschillende soorten - verspreid in de verschillende onderdelen van de machine. De eerste haard van besmetting waren de opvangbakjes voor de capsules.

Vanuit die bakjes verspreiden de bacteriën zich in minder dan drie weken naar de rest van de machine. Vergeet dus niet uw toestel regelmatig te reinigen: het opvangbakje ontsmetten, het - uitneembare - druiprooster en het kopjesplateau regelmatig schoonmaken, enz.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/12/2015 - 14h39

Vilanova C. et coll., The coffee-machine bacteriome: biodiversity and colonisation of the wasted coffee tray leach, Scientific Reports 5, Article number: 17163 (2015), doi:10.1038/srep17163.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Obesitas, een kwestie van darmflora? Geüpdatet op 16/04/2012 - 18h47

Er spelen zoals bekend heel wat factoren mee bij obesitas . Een van de oorzaken is ook de samenstelling van onze darmflora . We weten er nog te weinig over, maar er wordt wel volop onderzoek naar gedaan.

Da's sterke koffie! Geüpdatet op 12/04/2005 - 00h00

Hoe zit het met uw koffieverbruik? Een kopje sterke bij het ontbijt, een paar bakjes troost op het werk en nog een laatste espresso na het avondmaal? Houdt u het gezond of is het veeleer een verslaving?

Vetverbranders: loop niet in de val! Gepubliceerd op 17/01/2012 - 11h49

Na de min of meer overdadige weken rond Kerstmis en Nieuwjaar is de verleiding groot om heel vlug af te raken van de opgeslagen kilo’s. En om te bezwijken aan producten en voedingswaren met de naam " vetverbranders " en wat ze allemaal beloven. Sommi...

Meer artikels