Erytheem

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Begrensde of meer verspreide roodheid op de huid, ontstaan door vaatverwijding, die onder vingerdruk verbleekt en die meestal spoedig geneest zonder een spoor na te laten.

Erythema annulare centrifugum
Vorm van roodheid die ontstaat door een plaatselijke allergische huidreactie op een infectie elders in het lichaam. Naast kleine vlekken ziet men soms grote ringen (tot 40 cm in doorsnede) die zich in de loop van enkele dagen, weken of maanden ontwikkelen.

Erythema elevatum
Vorm van roodheid die vooral voorkomt aan de strekzijde van armen en benen in de omgeving van gewrichten. In het begin zijn de vlekken vuurrood, later verkleuren ze tot blauw.

Erythema exsudativum multiforme
Acute huiduitslag die gekenmerkt is door pijnlijke helrode, muntgrote vlekken die spoedig een paarsachtige kleur aannemen. Er is sprake van een acute, recidiverende aandoening, waarbij de laesies een doorsnede hebben van 1 tot 2 cm. De aandoening komt vooral voor op een aantal specifieke plaatsen:
- handruggen;
- handpalmen;
- onderarmen;
- voeten;
- ellebogen;
- knieën.
De oorzaak is onbekend. In de helft van de gevallen is een provocerende factor aantoonbaar. De behandeling is symptomatisch.

Erythema fixatum
Vorm van roodheid die slechts voorkomt op een zeer beperkt deel van de huid dat overgevoelig is voor een geneesmiddel. Er ontwikkelen zich dan telkens na het innemen van het geneesmiddel bruinrode tot blauwrode vlekken, die langzaam verdwijnen, dikwijls met achterlaten van kleurstof (pigment).

Erythema induratum
Een chronisch recidiverende aandoening, vooral gekenmerkt door paarsrode infiltraten en knobbels aan de kuiten, die zweervorming kunnen veroorzaken. De aandoening komt vooral bij vrouwen voor die aanleg hebben voor wintervoeten.

Erythema multiforme
Vorm van roodheid die gepaard gaat met het symmetrisch optreden van papels, blaren en blaasjes, voornamelijk aan de strekzijde van de extremiteiten.

Erythema neonatorum
Relatief goedaardig erytheem dat nogal eens bij pasgeborenen kan optreden. Een baby krijgt soms de eerste dagen een huidaandoening die lijkt op netelroos: rode, verheven plekken en kleine witte vlekjes die in de tijd van enkele uren opkomen en weer verdwijnen op verschillende plaatsen van het lichaam. Dit duurt twee tot drie dagen en gaat vanzelf over. Het wil niet zeggen dat de baby later aan netelroos zal lijden.
Ook deze uitslag wordt vaak warmte-uitslag genoemd, maar de baby hoeft het niet warm te hebben om het te krijgen. Mogelijk is de huid van het kind gevoelig voor de kleertjes of het beddengoed, maar aangezien het verdwijnt zonder enige behandeling en zonder dat men van kleertjes verandert, kan het ook een reactie zijn op de verandering van omgeving: van de vloeistof in de baarmoeder naar de lucht.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De ziekte van Lyme in tien vragen Gepubliceerd op 09/07/2013 - 16h55

Teken brengen de Borrelia-bacterie over. Die veroorzaakt bij de mens de ziekte van Lyme en wordt overgedragen via een beet. Lees de onderstaande vragen en antwoorden zodat u verder met een gerust hart een boswandeling kunt maken zonder gevaar te lope...

Meer artikels